Nagy-Homoród

Nagy-Homoród

A Nagy-Homoród teljes hossza 59 km, ebből 36 km található Hargita megyében. A patak felsőbb szakaszán fekszik Homoródfürdő, amely mára országos jelentőségű üdülőtelepé nőtte ki magát, és híres bővizű borvízforrásairól.
Horgászatilag két szakaszra bomlik: egy hegyi víz jellegűre és egy síkvíz (dombvidéki) jellegűre. Habár a hegyi víz a forrástól Homoródkeméyfalváig tart, mintegy 4 kilométernyi hosszban a forrásvidéktől tilos a horgászat. Horgászatilag Homoródfürdőtől lesz érdekes. A szokványos hegyvidéki halfajokat találhatjuk meg benne. Sebes pisztrángok, sujtásos küszök, botos kölönték, fürge csellék, fenékjáró küllők, valamint domolykók népesítik be, azonban szivárványos pisztrángok jelenlétére is számíthatunk. Az általános hegyi vízi szabályok érvényesek a vízre, úgy, mint: kizárólag műcsalis módszerek alkalmazása, a szezon április 1-től október 1-ig tart, és csupán szombat-vasárnap gyakorolható a horgászat.
Az ilyen kisebb jellegű vizeken a legyezés a legszebb módszer, a parti növényzet sok helyen lehetőséget is nyújt, hogy bátran lengethessük a különböző műlégy csodákat.
Természetesen a pergetés sem elítélendő és megvetendő. Kellően apró csalik, és finom felszerelés alkalmazásával ezekben a kisebb vizekben élő halak horgászata is élményt jelenthet. Ritkán lehet fél kiló feletti egyedekre számítani, ezért ehhez kell igazodnia a felszerelésünknek.

A síkvízi szakasz Homoródkeméyfalvától a megyehatárig tart. A felső régióban domolykók, petényi márnák népesítik be leginkább a patakot, a szokványos apróbb halak (kivétel a botos kölönte) természetesen a patak teljes hosszában megtalálhatóak. Recsenyéd felé közeledve a vízben megjelennek a paducok, kárászok és a sügérek, valamint a nagyobb tanyákban már pontyok is előfordulnak. Az utóbbi három halfaj egyedei a közelben lévő Homoródszentpálon található halgazdaságból szöktek meg és belakták a patakot. A halgazdaság mellett elhaladva egyre nagyobb, egybefüggő tanyákra bukkanhatunk, ezekből komoly halak kerülhetnek elő. A sok helyen majdhogy’ áthatolhatatlan parti növényzet nehezen meghorgászhatóvá teszi a vizet, a halaknak ezzel természetes védelmet biztosítva. A sűrű vegetáció természetes etetőként is szolgál az uszonyosok számára. A leggyakrabban használt és eredményre vezető horgászmódszer az úszós horgászat, de a fenekező horgászat is kecsegtet eredményekkel, csak a szerelékünket le kell finomítanunk a vízhez. Keskeny vízfolyásról van szó, ahol a halak nem szoktak az etetőkosarak becsapódó hangjához, ezért át kell gondolni a taktikát. A domolykókra pergetni is érdemes, a belógó ágak, nádszálak alól bármikor előkerülhetnek kiló feletti domik is. A legyezés már sokkal körülményesebb a buja növényzet miatt.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.
A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)Hegyi vizeken a horgászat:

1 bot – 2 horog
csak műcsali
kifogható halmennyiség: max. 10 db/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
a pisztráng minimális mérete 20 cm
a szezon április 1-től október 1-ig tart és csupán szombat-vasárnap

Síkvízen a horgászat:

4 bot max. 2 horog/bot

* társulat belső rendszabályzata: max. 1horog / bot

kifogható halmennyiség: max. 5 kg, vagy egy hal, ami meghaladja az 5 kg-ot

A Nagy-Homoród patakra szükséges engedélyek
Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak.

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt:
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám