Vargyas patak

Vargyas patak

A 44 kilométer hosszú pataknak a központi-Hargitában, a Hargita-kráterben van a forrásvidéke. Forrásága a Fekete-patak a Madéfalvi-Hargita oldalán 1500 méter fölé is felnyúlik. A bele torkolló patakok Hargita megyében a Pókát-patak, Kiruly-patak, Ángyos-patak, Köves-patak, Gyepü-patak. Gyors folyású, jellegzetes hegyi patakról van szó, medre ennek megfelelően kövekkel, sziklákkal tarkított. A víz partján és környékén, nem a jellemzően hegyvidéki tűlevelű fák vannak többségben, mint a más hasonló jellegű patakok esetében, hanem többnyire lombhullató fák a dominánsak.

Horgászatilag a Szentegyháza mellett lévő szelterszi termálfürdő feletti szakasztól lesz érdekes. Halfaunája a jellemző erdélyi hegyvidéki patakok halaiból tevődik össze. Főbb hala természetesen a sebes pisztráng, de ugyanúgy megtalálható a botos kölönte, fürge cselle, sujtásos küsz, és a kárpáti ingola is. Néhány éve Erdély egyik legjelentősebb pisztrángtelepe kezdett kialakulni a patak völgyében, pár kilométerrel termálfürdőtől fentebb. Ennek a telepnek köszönhetően megjelentek a patakba más pisztrángfélék is, mint a szivárványos pisztrángok, szajblingok. A horgászok a gyakori sebes pisztrángok mellett, olykor ezekből a „szökött” halakból is fognak. Természetesen, mint a más hegyvidéki vizeken, a romániai hegyi vízi szabályok érvényesek erre a vízre is. A műcsalis horgászmódszerek közül mind a pergetés, mind a legyezés eredménnyel kecsegtet. Természetesen nem kell több kilós pisztrángokra számítani, szerencsés esetekben a kiló, kilót meghaladó egyedek már kapitálisnak mondhatók ebben a vízben. Az átlagot a 20-30 centi körüli kis pettyes halak alkotják. Kellően finomra hangolt felszereléssel igen izgalmas e ravasz halaknak a horgászata az adott körülmények közt. Tiszta vízben kell becserkelni őket, és a halak igencsak jól látnak, tehát az eredmény értékéből semmit nem von le, ha nem kapitális a megfogott hal.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)
Hegyi vizeken a horgászat:

1 bot – 2 horog
csak műcsali
kifogható halmennyiség: max. 10 db/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
a pisztráng minimális mérete 20 cm
a szezon április 1-től október 1-ig tart és csupán szombat-vasárnap.

Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt:
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám