Zeteváraljai gát

Zeteváraljai gát

A zeteváraljai víztározó („Zetalaki gát”) Romániában, a Hargita megyei Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava Zeteváralja közelében. Építése 1976-ban kezdődött, és 1992-ben fejeződött be. A cél árvízvédelem és folyószabályozás volt. A víztározó egyrészt védi a völgymenetben elterülő településeket a levonuló árvizektől, másrészt tartós szárazság esetén biztosítja a Nagy-Küküllő megfelelő vízhozamát. A víztározó kb. 50 millió köbméter vizet tud befogadni, a mesterséges tó hossza 2,6 km, amelyből 1,4 km az egykori Nagy-Küküllő hosszában terül el. A vízfelület szélessége 400–800 méter, a két elágazásban, a Nagy-Küküllő és a Sikaszó mentén pedig 150–200 m között váltakozik. Úgy természeti, mint horgászati szempontból igen jelentős a víztározó.

Halfaunája kezdetekben a bele ömlő patakokból bevándorolt halakból tevődött össze. A legjelentősebb mennyiségben a domolykók voltak jelen, őket követték a pisztrángok, amelyek a hatalmas vízfelületnek köszönhetően korlátlanul tudtak növekedni, mára 10 kilót meghaladó példányokat is rejt a víz. Néha iszonyatos rablásokkal árulkodnak jelenlétükről, de horogra csalni horgászt próbáló feladat. Jelenleg, a biztos források szerinti, legnagyobb kifogott példányok 6 és 8 kiló közöttiek voltak. A domolykók is szépen növekedtek a kitűnő vízminőségnek hála. Apróbb halak is belakták a tavat, fürge csellék, sujtásos-, valamint szélhajtó küszök, fenékjáró küllők, petényi márnák. Ez a halállomány azonban az évek során jelentősen bővült, került a vízbe kárász, ponty, süllő, csuka, paduc, dévér, menyhal, valamint valószínűleg a véletlen folytán sügérek is. Az egyesület jelentős mennyiségű pisztrángot helyez ki évről-évre, az egyéb halak mellett.
Partról és csónakból egyaránt lehet horgászni. Leginkább a pergető és legyező horgászok veszik igénybe a csónakos horgászat nyújtotta lehetőségeket.

A horgászok leggyakrabban kárászra, süllőre, domolykóra, dévérre, pisztrángra és egyéb apróhalakra próbálkoznak.
A paducok horgászata már igényel némi helyismeretet, de aki ráakad a rajokra (az ugrások elárulják merre bandáznak), jókora példányokat foghat.

A pontyok horgászatára is kevesen vetemednek, holott termetes példányok is mutatják magukat reggelente és az esti órák közeledtével a sekélyebb, bokrokkal tarkított területeken. A célzottan pontyra horgászókat az is távol tartja, hogy tilos az éjszakai horgászat, és a pontyok megfogása nappal szinte lehetetlen, alig mozdulnak ki az akadókból és rengeteg a természetes táplálék. Néha horogra kerül egy-két példány a kárászra próbálkozó szerencsésebb pecásoknak.

A horgászmódszerek közül legtöbben a fenekező horgászatot részesítik előnyben, evvel a módszerrel zsákmányolják a legtöbb kárászt és egyéb békés halat. A fenekező technikák közül a legcélravezetőbb és a legélménydúsabb a feederbotos horgászat. A nem ritkán kilót is elérő kárászok fárasztása jó élményt nyújt a kellően finom pálcán. A békés halak mellett akadnak, akik a süllők horgászatára is ezt a módszert alkalmazzák.

A műcsalis horgászat is egyre népszerűbb, sokan felismerik a módszer szépségét, hatásosságát. Leggyakrabban gumihalazókkal lehet találkozni a vízen, főleg az őszi hónapokban, ők többnyire a süllőket veszik célba. Akik nyáron a kora esti, alkonyati órákban wobblerrel próbálják becsapni a tüskéshátú ragadozókat, szép fogásokkal, élményekkel gazdagodhatnak. Újabban egyre kevesebben pergetnek a domolykókra, méltánytalanul elhanyagolják őket a jóval nagyobbra növő süllők miatt. A kellően finom pergető felszerelés összeállításával viszont ezek a mindenevő halak is színes horgásznapokat biztosíthatnak. Nem mellékes, hogy a sügérek is szívesen vetik magukat a műcsalik után. Tehát, akik szeretik a pergetés e lightosabb formáját, mindenképp élménydús horgászatokkal lehetnek gazdagabbak.

A legyezésről sem feledkezhetünk meg, hisz a domolykók nagyon vadul támadják a különböző darázs-, szöcske- és bogárutánzatokat. Egy-egy kilót meghaladó példány fárasztása már jelentősebb élményt nyújt a gyakorlott legyezőhorgászoknak is, arról nem is beszélve, hogy a felszínről a csalit lehörpintő domi látványa is megdobbanthatja a horgász szívét. A pisztrángokra is lehet legyezni, viszont rájuk a streamerezés, nimfázás a legjobb választás. Ők már látványosabban harcolnak, igaz többnyire a szivárványos egyedekre számíthatunk, de bármikor beugorhat egy-egy sebes pisztráng is.

A dévérekre, paducokra, kárászokra de még a domolykókra is igen eredményesek a különböző bolognais, matchbotos technikák. Megfelelő etetés mellett, a finomszerelékes pecások is kedvükre szórakozhatnak. Amire mindenképp figyelniük kell, hogy minél kevesebb zajjal járjon a gombócok bejuttatása, a halak igen érzékenyek a zajra és nagy a vízfelület, ahol szétszéledhetnek. Akár órákba is telhet, mire visszaáll a raj, tehát az alapozó etetés után, ha megjelentek a halak, csak ésszel kell gombócozni.
A spiccbotozás is nyújthat élményeket a módszer kedvelőinek. Rengeteg a szélhajtó küsz. Folyamatos etetéssel szépen be lehet csalogatni és helyben tartani őket. Akadnak, akik a spiccbotos technikát paducra, domolykóra is alkalmazzák 7-8 méteres pálcákkal már megfelelő távolságra el lehet horgászni és a 4-5 méteres vizekben már a paducokat is szépen meg lehet fogni.
A rakós botos horgászatról sem kell lemondani. Nagy előnye, hogy a bot hegyére illesztett pohárral csendben be lehet juttatni a gombócokat így nem kelt felesleges zajt a becsapódó etetőanyag, és a halak sem rohannak el ész nélkül, tehát mindenképp érdemes igénybe venni a módszert.

Horgászrend a zeteváraljai víztározón:

1. A román horgásztörvény betartása kötelező minden horgász számára.
2. A horgászat a napijegy, vagy évi bérlet megvásárlása után történhet.
3. Felnőtt napijeggyel (évi bérlettel) rendelkező személyek két bottal, botonként legfeljebb két horoggal horgászhatnak, gyerekhorgász (14 év alatt ingyenes) csak egy bottal horgászhat.
4. A 3 kg-nál nagyobb súlyú pisztrángot / 5 kg-nál nagyobb súlyú pontyot, csukát, süllőt / 10 kg-nál nagyobb súlyú harcsát megtartani TILOS, a fogást követően vissza kell helyezni a tóba.
5. A naponta megtartható halmennyiség nem haladhatja meg az 5 kilogrammot, ami a következőképpen alakulhat:
– keszegféle (kárász, dévér, küsz, bodorka, paduc, domolykó) 5 kg összesen / nap
– pisztrángból: maximum 4 darab, 20-35 centiméteresek és 3 kg keszegféle, amennyiben meghaladja a 35 centimétert, csak 1 példány és 3 kg keszegféle / nap
– süllőből 1 darab és 2 kg keszegféle / nap
– csukából 1 darab és 2 kg keszegféle / nap
– harcsából 1 darab és 2 kg keszegféle / nap. Amennyiben a harcsa meghaladja az 5 kilogrammot nem tartható meg keszegféle.
– pontyból 1 darab és 2 kg keszegféle / nap
A nemes halakból (süllő, csuka, harcsa, ponty, illetve 35 cm-t meghaladó pisztráng) csak egy példány megtartása engedélyezett naponta, tehát ugyanazon a napon tilos 2 darab nemes hal megtartása.
6. Minimális megtartható méretek: pisztráng 20 cm, domolykó 25 cm, dévér 25 cm, kárász 15 cm, paduc 20 cm, ponty 35 cm, süllő 40 cm, csuka 40 cm, harcsa 50 cm. A méreten aluli halakat, a kifogást követően, bármilyen állapotban haladéktalanul vissza kell helyezni a tóba. Maximális megtartható méretek: pisztráng 3 kg/ süllő, csuka, ponty 5 kg/ harcsa 10 kg.
7. A horgászat napkelte előtt fél órával kezdődhet és fél órával napnyugta utánig gyakorolható.
8. A csónakos horgászat nem zavarhatja a parti horgászatot semmilyen körülmények között. A csónakos horgász az ellenőrzésre feljogosított személyzet felszólítására, köteles a partra kimenni és az engedélyét bemutatni.
9. Megengedett a csali csónakkal történő vontatása (trollingozás, sleppelés), egy darab, szigorúan kézben tartott bottal, amelyen egy műcsali lehet.
10. Tilos a víz bármilyen szennyezése, belső égésű motorok használata a csónakok meghajtására, vagy egyéb más tevékenységre.
11. Tilos a víztározó területén található növényeket pusztítani, a fákat kivágni, megcsonkítani, valamint szemetelni.
12. A horgászrend megsértése az egyesület vizeiről való kizárást, rendőrségi eljárást, és pénzbeli büntetést vonhat maga után.
13. A horgász a napijegy megvásárlásával a fenti feltételeket maradéktalanul elfogadja. A horgászrend el nem olvasása nem mentesíti annak betartásától.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

A zeteváraljai víztározóra szükséges engedélyek
Napijegy, vagy éves bérlet megvásárlása után jogosult a horgász a horgászatra.

A jegyek megvásárolhatók a következő helyszíneken:

Székelyudvarhely, Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász egyesület, Tábor utca 18. szám, hétköznap 08:00 – 15:00 (péntek 08:00 – 14:00)
Székelyudvarhely, Horgászcentrum, Gábor Áron utca 1. szám , hétköznap 09:00 – 17:00, szombat 09:00 – 14:00
Csíkszereda, Image Sport SRL, Kossuth Lajos 34 szám (Alfa Bank emelet), hétköznap 09:00 – 18:00, szombat 08:00 – 12:00
Gyergyószentmiklós, Erdélyi Horgászbolt, Bucsin negyed felső felében az Arterimpex húsüzlettel szemben, hétköznap 09:00 – 17:00, szombat 08:00 – 14:00 Tel: 0740189320
Gyergyószentmiklós, Iguana Horgászbolt, Halászok utca 8 szám, hétköznap 09:00 – 17:00, szombat 09:00 – 13:00
Zeteváralja, Sarki ABC, hétfőtöl – péntekig 07:00 – 20:00, szombat 07:30 – 19, vasárnap 09:00 – 14:00
Zeteváralja, Mari ABC, hétfőtől – vasárnapig
Zeteváralja Mini-Market bolt, hétfőtől – vasárnapig