Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Vargyas patak

Víz infó 2018. Március 10. Szombat

A 44 kilométer hosszú pataknak a központi-Hargitában, a Hargita-kráterben van a forrásvidéke. Forrásága a Fekete-patak a Madéfalvi-Hargita oldalán 1500 méter fölé is felnyúlik. A bele torkolló patakok Hargita megyében a Pókát-patak, Kiruly-patak, Ángyos-patak, Köves-patak, Gyepü-patak. Gyors folyású, jellegzetes hegyi patakról van szó, medre ennek megfelelően kövekkel, sziklákkal tarkított. A víz partján és környékén, nem a jellemzően hegyvidéki tűlevelű fák vannak többségben, mint a más hasonló jellegű patakok esetében, hanem többnyire lombhullató fák a dominánsak.

Horgászatilag a Szentegyháza mellett lévő szelterszi termálfürdő feletti szakasztól lesz érdekes. Halfaunája a jellemző erdélyi hegyvidéki patakok halaiból tevődik össze. Főbb hala természetesen a sebes pisztráng, de ugyanúgy megtalálható a botos kölönte, fürge cselle, sujtásos küsz, és a kárpáti ingola is. Néhány éve Erdély egyik legjelentősebb pisztrángtelepe kezdett kialakulni a patak völgyében, pár kilométerrel termálfürdőtől fentebb. Ennek a telepnek köszönhetően megjelentek a patakba más pisztrángfélék is, mint a szivárványos pisztrángok, szajblingok. A horgászok a gyakori sebes pisztrángok mellett, olykor ezekből a „szökött” halakból is fognak. Természetesen, mint a más hegyvidéki vizeken, a romániai hegyi vízi szabályok érvényesek erre a vízre is. A műcsalis horgászmódszerek közül mind a pergetés, mind a legyezés eredménnyel kecsegtet. Természetesen nem kell több kilós pisztrángokra számítani, szerencsés esetekben a kiló, kilót meghaladó egyedek már kapitálisnak mondhatók ebben a vízben. Az átlagot a 20-30 centi körüli kis pettyes halak alkotják. Kellően finomra hangolt felszereléssel igen izgalmas e ravasz halaknak a horgászata az adott körülmények közt. Tiszta vízben kell becserkelni őket, és a halak igencsak jól látnak, tehát az eredmény értékéből semmit nem von le, ha nem kapitális a megfogott hal.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)
Hegyi vizeken a horgászat:

  • 1 bot - 2 horog
  • csak műcsali
  • kifogható halmennyiség: max. 10 db/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
  • a pisztráng minimális mérete 20 cm
  • a szezon május 1-től szeptember 15-ig tart és csupán szombat-vasárnap

A Vargyas patakra szükséges engedélyek
Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak

Felnőttek:
Hegyi víz: – 100 RON /év

Nyugdíjasok, ifjúsági:
63 év alatt 30 RON kedvezmény a teljes összegből.
Hegyi: - 70 RON /év

63 – 75 éveseknek 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év

75 év felett ingyenes.

14 – 18 éveseknek, nappali tagozatos egyetemisták 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év

14 év alatt 75% kedvezmény.
Hegyi: - 25 RON /év

Más egyesületektől érkező horgászok, különbözeti összeg, illetve napijegy  befizetése mellett, jogosultak a horgászatra.
Különbözet hegyi vízre: – 100 RON /év
Napijegy: - 35 RON

Külföldről érkező horgászoknak napijegy megvásárlása szükséges arra a szakaszra, ahol szeretnének horgászni.
Hegyi víz: – 35 RON

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt:
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám
Ugrás ide: forum/vizek/vargyasVissza

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb