Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Víz infó

Elöző|1|Következő

Zeteváraljai gát

2019. Március 10. Vasárnap
A zeteváraljai víztározó ("Zetalaki gát") Romániában, a Hargita megyei Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava Zeteváralja közelében. Építése 1976-ban kezdődött, és 1992-ben fejeződött be. A cél árvízvédelem és folyószabályozás volt. A víztározó egyrészt védi a völgymenetben elterülő településeket a levonuló árvizektől, másrészt tartós szárazság esetén biztosítja a Nagy-Küküllő megfelelő vízhozamát.


bővebben...

Nagy-Küküllő

2019. Március 10. Vasárnap
A Nagy-Küküllő Udvarhelyszék legjelentősebb folyóvize. A Nagysomlyó-hegy tövéből 1.455 méter magasságból ered, a folyóhossza 221 kilométer és a becsült vízgyűjtő területétének nagysága 3.606 négyezet-kilométer. A folyócska a hegyekben beleömlik a zeteváraljai víztározóba, ahol egyesül a Sikaszó és Szencsed patakával, majd elhagyva a 137 hektáros vízgyűjtőt folytatja tovább útját Székelyudvarhely fele.


bővebben...

Ivó-patak

2018. Március 10. Szombat
Ivó a Központi Hargita északi részén, a Fertő Nyereg közelében ered 1325 m- en. Teljes hossza 22 km, az első 8 km- en felveszi a Rakottyás- és Kecskevész- patakokat, majd a Filió patak vizével gyarapodva végigszeli a róla elnevezett települést. Az útja során vízhozama bővül a Magasbükk-, Súgó-, Hosszú- aszó- patakokkal, végül Zeteváraljánál beleömlik a Nagy-Küküllőbe.


bővebben...

Vargyas patak

2018. Március 10. Szombat
A 44 kilométer hosszú pataknak a központi-Hargitában, a Hargita-kráterben van a forrásvidéke. Forrásága a Fekete-patak a Madéfalvi-Hargita oldalán 1500 méter fölé is felnyúlik. A bele torkolló patakok Hargita megyében a Pókát-patak, Kiruly-patak, Ángyos-patak, Köves-patak, Gyepü-patak. Gyors folyású, jellegzetes hegyi patakról van szó, medre ennek megfelelően kövekkel, sziklákkal tarkított. A víz partján és környékén, nem a jellemzően hegyvidéki tűlevelű fák vannak többségben, mint a más hasonló jellegű patakok esetében, hanem többnyire lombhullató fák a dominánsak.


bővebben...

Sikaszó-patak

2018. Március 10. Szombat
Ez a mindössze 22 kilométer hosszú patak az Ördög-tó tőzeglápból ered és a zeteváraljai víztározóba ömlik. Két patak torkollik még bele útja során, a Súgó-patak és az Alsó-Veresbükk-patak. Vízhozama a hegyi patakokhoz viszonyítva a jelentősebbek közé sorolható. Kiváló ívóhelyekkel rendelkezik a benne lakó sebes pisztrángok számára.
bővebben...

Nyikó-patak

2011. Március 10. Csütörtök
A Nyikó-patak a Farkaslaka feletti Gordon hegyből ered, pontosabban a „Veres Máté” nevű helyen buggyan a felszínre, tengerszint felett kb. 650 m-en. A patak hossza mindössze 33 kilométer, amelyből 18 kilométer síkvíz tartozik az egyesületünk fennhatósága alá. Hat kisebb patak is gondoskodik a vízellátásáról ezen a szakaszon, (a Telekság-patak, Gada-patak, Köves-patak, Szalon-patak, Konyha-patak és az Alba-patak) míg végül a Nagyküküllőbe torkollik.


bővebben...

Nagy-Homoród

2011. Március 10. Csütörtök
A Nagy-Homoród teljes hossza 59 km, ebből 36 km található Hargita megyében. A patak felsőbb szakaszán fekszik Homoródfürdő, amely mára országos jelentőségű üdülőtelepé nőtte ki magát, és híres bővizű borvízforrásairól.
Horgászatilag két szakaszra bomlik: egy hegyi víz jellegűre és egy síkvíz (dombvidéki) jellegűre. Habár a hegyi víz a forrástól Homoródkeméyfalváig tart, mintegy 4 kilométernyi hosszban a forrásvidéktől tilos a horgászat. Horgászatilag Homoródfürdőtől lesz érdekes. A szokványos hegyvidéki halfajokat találhatjuk meg benne.
Sebes pisztrángok, sujtásos küszök, botos kölönték, fürge csellék, fenékjáró küllők, valamint domolykók népesítik be, azonban szivárványos pisztrángok jelenlétére is számíthatunk.

bővebben...
Elöző|1|Következő

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb