Sikaszó-patak

Sikaszó-patak

Ez a mindössze 22 kilométer hosszú patak az Ördög-tó tőzeglápból ered és a zeteváraljai víztározóba ömlik. Két patak torkollik még bele útja során, a Súgó-patak és az Alsó-Veresbükk-patak. Vízhozama a hegyi patakokhoz viszonyítva a jelentősebbek közé sorolható. Kiváló ívóhelyekkel rendelkezik a benne lakó sebes pisztrángok számára.

Halfaunáját a pisztrángokon kívül a szokásos hegyvidéki halak alkotják. Szép számban akad benne botos kölönte, fürge cselle, sujtásos küsz, kárpáti ingola és az alsóbb régiókban domolykókkal is találkozni. Igaz, az apróbb halak horgászatilag nem jelentősek, de a pisztrángok állományának nagyon fontos táplálékát képezik. Olykor szivárványos pisztrángokba is bele-bele lehet botlani, meg más, a Salmonidák családjába tartozó, egyéb fajokba. Ez a sokszínűség a patak völgyében lévő „pisztrángos” tavaknak a hatása. A nagyobb esőzésekkor kialakult árvizek bizony nem kímélik ezeket a kisebb-nagyobb tavakat, és rendre kiürítik azok tartalmát, a horgászok nagy örömére. Attól nem kell tartanunk, hogy kiszorítják az őshonos piros pettyes halunkat, mert ezek az egyedek szaporodás szempontjából általában sterilek. A vadvizekbe kerülve mindenre vadul vetik magukat, nincs meg bennük az ösztönös félsz, ezért ők kerülnek elsőként a horogra.

A víz hegyi jellegéből adódó szabályok értelmében csak a műcsalis horgászat a megengedett. A pergetés, legyezés egyaránt kivitelezhető és eredményes a sebesen áramló víz halaira. Nincs is szebb látvány, mint a tiszta vízben harcoló pisztráng. Olykor igazán darabos egyedek is előkerülhetnek, akár kilós példányok is, de az átlagméret a 20–30 centi között változik.
A mederben jókora kövek, bedőlt fenyőtörzsek biztosítanak rejteket a vadászó pisztrángok számára. Hiába a víz tisztasága, olyannyira képesek beleolvadni környezetükbe, hogy szinte láthatatlanok. Hosszas kémlelés után sem veszi észre az ember a jelenlétüket, aztán egyszer csak a semmiből a horgon teremnek. Igazi ékszerek, amelyekre megéri vigyázni, hisz környezetünk jóval szegényebb lenne nélkülük.
A bokrok közt való bujkálás, a köveken történő botorkálós, cserkelős, lopakodós horgászat nagyban növeli egy-egy megfogott hal élményét. Ilyenkor lehet csak igazán kikapcsolni, észre sem vesszük és teljesen a rabjává válunk. Ezeken a vizeken horgászat közben az idő gyorsan repül, és későn eszmélünk rá, hogy kilométereket gyalogoltunk a piros pettyes halacskák után. A magányos horgászatot, fenyőillatot kedvelő horgászoknak való víz.

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

Hegyi vizeken a horgászat:

1 bot – 2 horog
csak műcsali
kifogható halmennyiség: max. 10 db/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
a pisztráng minimális mérete 20 cm
a szezon április 1-től október 1-ig tart és csupán szombat-vasárnap

A Sikaszó patakra szükséges engedélyek
Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesületnél éves bérletet, illetve napijegyet váltanak.

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt:
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám