Site-ul nostru sub în mentenanţă. Ne cerem scuze pentru mici întreruptări și/sau erori. Mulţumim!

Trout Union Cup 2016 Romania - Review

Competiții 2016. Mai 11. Miercuri
Un eveniment deosebit i-a luat prin surprindere pe  locuitorii  municipilui Odorheiu Secuiesc, care în data de 7 respectiv 8 mai s-au flat pe malurile râului Târnava Mare.  Ei au putut fi martorii unui concurs international de pescuit la care au participat un număr de 94 de cocurenți din 13 țări.  
Speciile țintă ale acestui concurs de pescuit sportiv au fost cele regăsite în familia Salmonidae și anume : Păstrăvul indigen și păstravul curcubeu.
Metoda permisă pe parcursul competiției a fost spinning-ul  cu diferite momeli artificiale. Acesta a fost primul concurs de pescuit de această anvergură,  iar ca pescar și locuitor în același timp a orașului mi-a făcut o deosebită  plăcere faptul să stiu că răul Târnava Mare a găzduit un asemenea eveniment. Am să încerc să descriu în cateva fraze această competiție prin prisma rolului pe care l-am avut, și anume de arbitru.

Ceea ce trebuie știut este faptul că această competiție s-a desfășurat pe parcursul a două zile. În fiecare zi au avut loc 4 manșe a câte 45 de minute fiecare.
Totul a început cu o curățenie generală a malurilor de gunoaie și crengi. Pentru a duce la bun sfârșit curățenia am benefiaciat de sprijinul primăriei, care ne-a pus la dispoziție un număr de 30 de muncitori(sociali). Vechiul proverb ,, le place ăstora munca cum îi place mierlei șunca ’’ s-a potrivit de minune.  Este o realitate pe care aproape toată lumea o știe și de care nu imi face plăcere să scriu deși  ar fi multe de spus. Din fericire dupa amiaza târziu am reușit să terminăm curațenia pe malurile Târnavei, urmând două noi faze și anume:  delimitarea și marcarea standurilor respectiv popularea celor doua tronsoane cu păstrav.
Dacă delimitarea și marcarea ștandurilor a mers destul de repede,  repopularea ne-a luat mai mult având în vedere că am avut de distribuit cantitatea de pește în părți egale pe întreaga lungime unde urma să se desfășoare competiția.  Șanse egale obligatoriu, au trebuit oferite fiecărui concurent in parte.

Jurnal :
Vineri 6 mai:

Ziua de vineri a debutat cu antrenamentul oficial al echipelor. Acesta a avut loc între orele 9 și 12.  Scopul acestui antrenament a fost de a se familiariza concurenții, cu porțiunile râului precum și de a conștientiza potențialul piscicol pe care îl prezintă acesta. Pe parcursul celor 3 ore de antrenament aceștia au încercat să parcurgă cât mai mult din suprafața sectoarelor pentru a-și forma o imagine cât mai relevantă cu privire la structura malurilor respectiv locurile unde ar putea sta păstrăvii. Echipele și-au împărțit între ele sectoarele astfel încât peste tot aveau oameni care să culeagă informațiile. De subliniat este faptul că pe lângă păstrăvi în sectoarele C și D o cantitate impresionantă de cleni au atacat nestingheriți momelile.  Clean dupa clean au făcut deliciul concurenților. Ceea ce a contat în concurs au fost doar păstrăvii , aceștia fiind puncați și atare participanții au trebuit să își bată capul cum să evite ,,cleanul’’ această specie de pești albi, astfel încât în zilele concursului să prindă doar păstrăvi ce vor urma să le aducă puncte.
Câteva exemplare mai mari au făcut drillul mai dificil,având în vedere că lansetele au fost cele din categoriile light. Desigur pe lângă cleni au fost prinse exemplare de păstrăv indigen și păstrăv curcubeu.Pe chipurile concurenților putea fi citită mulțumirea ,având în vedere cantitatea mare de pește prinsă.
Mai multe poze cu antrenamentul echipelor puteti găsi AICI.

Imediat după antrenament ne-a astepat o noua rundă de muncă fizică și anume repopularea tronsoanelor cu încă 900 de kg de păstrăvi. Condițiile meteo au fost decisive având în vedere turnura luată de vreme. O furtună violentă s-a abătut asupra zonei astfel încat apele au devenit tulburi iar în capul nostru au apărut tot felul de semne de intrebare . Din păcate destul de târziu au sosit și păstrăvii în noua lor ,,casă’’ iar membrii echipei naționale ne-au oferit o mână de ajutor fapt ce i-a făcut să întârzie la ceremonia de deschidere programată la orele 18.00. Din păcate nu am ajuns nici eu  la timp pentru a face poze.În schimb seara la orele 22.45 și ultimii păstrăvi au ajuns la locurile lor în lumina lanternelor. Fiecare dintre noi ne-am retras acasă sau la locurile de cazare urmând ca a doua zi să fim prezenți la ora 7 fie ca, concurenti sau albitrii. Un lucru este cert că a fost o zi istovitoare.Sâmbătă 6 mai:
A sosit și mult așteptata dimineața. Începutul  primei competiții internaționale de spinning de pe mal de la noi din oraș. Din fericire apa se prezenta mai limpede decât în ziua precedentă. Atmosfera era tensionată atât pentru concurenți cât și pentru organizatori sau arbitrii.Toți așteptau semnalul de debut a competiției. Reprezentând fiecare echipă , țara care i-a delegat aceștia aveau să-și arate iscusința pentru a prinde cât mai mult păstrăv astfel încat să nu își dezamăgească fanii . De asemenea aveau obligația de a fi atenți și la regulile jocului.
Rolul meu a fost unul  bine stabilit. Ca arbitru în standurile de care răspundeam am avut de notat păstrăvii capturați de concurentul care avea să ocupe standul respectiv. Pe lângă rolul de arbitru în sectorul C, am mai avut și sarcina de a pune arbitrii precum și concurenții în standurile potrivite.  Am fost onorat să știu că am fost investit cu așa o sarcină importantă.
Fiecare arbitru a avut în vizor 2-3 ștanduri  și au fost cazuri când în același timp au trebuit să omologheze capturile a 3 concurenți. După împarțirea tichetelor de omologare a capturilor arbitrilor, doar câteva minute ne-au despărțit de semnalul de debut a competiției. Dar din păcate cerul  a răsunat mai repede decât sunetul ce avea să dea startul competiției.
Nori cenușii au cuprins zarea, fulgere și tunete au impânzit cerul. Furtuna s-a dezlănțuit. Precipitațiile au fost și sub formă de grindină în amonte de zona unde avea să se desfașoare concursul.  Datorită furtunii startul a fost amanat cu o oră.
Apa în scurt timp a devenit învolburată și din păcate în prima mansă pe tronsonul nostru nu s-a prins nici măcar un păstrăv. Se pare că momelile artificiale nu au dat roade. După primele 45 de minute organizatorii au decis să amâne următoarea mansă cu două ore în speranța că apa Târnavei se va limpezii cât decât.

Pe parcursul pauzei am început să verificăm afluenții râului Târnava Mare și anume Pârâul Brădești, Ivo etc. Ceea  ce am putul constata era de-a dreptul deprimant. Culoarea și consitența afluențiilor ducea mai degrabă a Cappucino decât a apa. Așa că întrecerea a trebuit să se desfașoare în condițiile date.  
Tristețea putea fi citită atât pe fețele arbitrilor cât și pe cele ale participanților deopotrivă. Toți se simțeau neputincioși în fața naturii. Pe durata celor 3 manșe au reușit să recolteze un numar de 2 pești în sectorul C.
O singură speranță ne-a rămas și anume, că apa se va mai limpezi până în dimineața următoarei zile de concurs.

Chiar dacă nu am făcut parte din staff-ul de organizare, fiind un simplu arbitru am fost marcat de cele intâmplate, astfel încat la orele 3 dimineața cu o lanternă în mână am plecat să verific apa.Din câte am putut constata la lumina palidă a lanternei mi-a readus un soi de speranță. Situația pare a se fi imbunătățit iar până dimineața mai erau înca câteva ore  în care dacă și vremea urma să țină cu noi  totul urma să se schimbe.Duminică 7 mai:

Într-adevăr apa a devenit mult mai curată,soarele ne-a zâmbit iar situația se prezenta a nu fi departe de cea ideală. Această zi urma să fie  tot ceea ce ar trebui să însemne Cupa Trout Union. Totul mergea comform programului stabilit, nu au fost nevoie de amânări, nu a plouat iar recoltarea peștilor a inceput cu elan.
Concurenții și arbitrii alergând au început să își ocupe locurile. Nici spectatorii nu lipseau de pe malurile râului. Marea majoritate a concurențiilor au făcut spectacol. Ce se ințelege prin spectacol? Aruncări rapide, precise, recuperarea momelilor era făcută intr-un mod controlat , reacții rapide, drill hotârat , exact cum îi șade bine unui profesionist.
Acțiune a fost îndeajuns astfel încât și arbitri au avut de alergat de la un stand la altul împărțind tichete-punct. În sfârșit, la finele primei manșe am revăzut fețe mulțumite. Din fericire situația si în următoarele 3 runde a rămas aceași. Spre final capturile au devenit tot mai rare dar sportivii nu au rămas fără păstrăv prins. A fost o zi excelentă.
 Așa cum am constatat în urma concursului, momeala cea mai atractivă a fost vobbler-ul. De asemenea și rotativele și-au spus cuvântul. În schimb momelile de plastic considerate vedetele competiției de această dată au fost lăsate în urmă.Mai multe fotografii cu a doua zi puteți găsi chiar  AICI.

După masa târziu, a sosit și clipa de decernare a premiilor. Mult asteptata  ceremonie a avut loc în parcul mare a orașului. Dacă nu am putut fi martorul ceremoniei de deschidere am ținut morțis de a fi martorul acestei ceremonii. O atmosferă fantastică a însoțit acest eveniment în ritm de muzica. Cuvântări de multumire,anunțarea câștigătorilor,felicitarea acestora și înmânarea premiilor au fost întrerupte de aplauzele tuturor(participanți,organizatori sau simplii spectatori). Ei, și dacă tot suntem la capitolul premii să vedem și clasamentul.

La individual de la stânga la dreapta : locul III Artem Mishin din Rusia , locul I Marcin Peter, iar locul II Rojtas Marek ambii fiind din Slovacia.

Pe echipe clasamentul este următorul.

Locul III este adjudecat de echipa Slovaciei

 Locul II aparține Rusiei

Iar pe locul I se claseaza echipa naționala a Romaniei

Mai multe fotografii puteți găsi chiar AICI.

Video montage AICI.

Iar ca imaginea să fie  completă voi enumera cele 13 țări care au participat la această cupa:
Moldova, Croatia, Serbia, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Rusia, Cehia, Slovacia, Lituania, Ungaria, Belarus, Ucraina și nu în ultimul rând țara gazdă Romania.

Un rol deosebit în ceea ce privește organizarea acestei competiții revine domnului – Lucian Constantin căpitanul echipei naționale a României, iar pe această cale aș dori sa ii mulțumesc personal și în numele pescarilor din orasul aflat pe malurile Târnavei Mari ,pentru tot ceea ce a făcut pentru a avea loc această competiție în acest colț de tară.
Incă nu știu dacă în viitorul apropiat va mai avea loc un asemenea concurs internațional de spinning pe râul Târnava Mare, însa un lucru este cert că sunt fericit făcând parte din această competiție.

-Gothárd Ferenc Alpár-
Traducător - Bănucu Ioan -

Înapoi

Comentariu - numai pentru utilizatori înregistrat

Înregistraţi sau autentificaţi.


Limba

  • HU
  • RO

Pescărie

Horgászat a Duna-deltában

Parteneri

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Toate drepturile rezervate. Developer: Maxweb