Izvorăşte la o altitudine de 1325 m a muntelui Fertő, pe partea nordică a Harghitei centrale. Lungimea totală este de 22 km. În primii 8 km de la izvor, are doi afluenţi: Rakottyás şi Kecskevész, după care unindu-se cu pârâul Filio, trece prin localitatea cu acelaşi nume. Pe parcurs, datorită pâraielor Magasbükk, Súgó, Hosszú Aszó, debitul apei creşte, iar la Zetea pârâul Ivo se varsă în Târnava Mare.
Este un adevărat pârâu de munte, cu un debit mare şi curgere rapidă, cu pietre uriaşe şi cu topliţe (cascade mici). Apa este rece, curată şi foarte oxigenată, asigurând un habitat ideal pentru păstrăvii indigeni. Toamna, pe timpul depunerii icrelor, marea majoritate a păstrăvilor din Târnava Mare aleg acest pârâu ca loc de reproducere. Se duc până în cele mai înalte regiuni, unde îşi depun în siguranţă icrele. Specia dominantă o reprezintă păstrăvii indigeni, însă pe lângă ei găsim zglăvoacă şi plevuşcă. Cleanul şi lipanul nu poate urca din Târnava Mare pe Ivo datorită reglării debitului apei şi cascadelor. Populaţia numeroasă a păstrăvilor indigeni se datorează apei foarte curate şi bogate în oxigen. Hrana principală a acestora o reprezintă nimfele: ephemeroptera, plecoptera, thricoptera, libelula, hrană care ajută la menţinerea speciei indigene.
Pentru această zonă sunt valabile regulile pescuitului pe ape de munte. În timpul săptămânii pescuitul este INTERZIS, sezonul începe la 01 aprilie şi se încheie la 01 octombrie. Pescuitul este permis numai cu o singură undiţă şi cu momeală artificială. Datorită acestei reguli poate fi vorba numai de pescuit cu momeli rotative şi de muscărit.
Pe partea superioară a pârâului, peisajul este superb, cu adevărat sălbatic. Aici, pescarul se întâlneşte mai degrabă cu urşii şi cerbii, decât cu păstrăvii. În medie, aici mărimea peştilor nu atinge nici 20 cm, iar din cauza dimensiunii reduse pescuitul este restricţionat. În aval de la vărsarea pârâului Filio, întâlnim exemplare mai mărişoare şi foarte puternice, dar şi acestea rareori depăşesc 25 cm. Pescuitul este destul de greoi, pentru că pe ambele maluri ale râului, vegetaţia bogată îngreunează aruncările. Terenurile retrocedate, riverane apei, sunt îngrădite din păcate până la pârâu (în unele locuri este îngrădit chiar şi pârâul, deşi fiecare proprietar de teren ar trebui să asigure loc de trecere pe mal pentru pescari). În ciuda acestor impedimente, pentru cine vrea să pescuiască păstrăvi în ape sălbatice, pârâul Ivo este un loc ideal.
Pentru ca într-o bună zi să mai avem parte de el, trebuie să învăţăm să eliberăm păstrăvii prinşi. Nu este o ruşine să dai drumul peştelui prins, ci o dovadă de sportivitate..
Reguli ale pescuitul pe ape de munte:
– 1 undiţă cu 2 cârlige;
– se foloseşte numai momeală artificială;
– cantitatea peştilor prinşi: max. 10 buc/zi (păstrăv indigen, păstrăv curcubeu, păstrăv fântânel)
– mărimea minimală a păstrăvului este de 20 cm;
Sezonul începe pe 01 aprilie şi se încheie la 01 octombrie, se pescuieşte numai sâmbăta şi duminica.
Permise necesare pescuitului pe pârâul Ivo:
Au dreptul la pescuit acele persoane care sunt membri ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Târnava Mare”, posedă abonament anual sau achiziţionează bilete zilnice de pescuit.
Permisele se pot achiziţiona de la sediul asociaţiei în zilele lucrătoare, între orele 09:00 – 14:00
Str. Tábor nr.18
Odorheiu Secuiesc, cod 535600
jud. Harghita, ROMÂNIA.