Nagy-Küküllő

Nagy-Küküllő

A Nagy-Küküllő Udvarhelyszék legjelentősebb folyóvize. A Nagysomlyó-hegy tövéből 1.455 méter magasságból ered, a folyóhossza 221 kilométer és a becsült vízgyűjtő területétének nagysága 3.606 négyezet-kilométer. A folyócska a hegyekben beleömlik a zeteváraljai víztározóba, ahol egyesül a Sikaszó és Szencsed patakával, majd elhagyva a 137 hektáros vízgyűjtőt folytatja tovább útját Székelyudvarhely fele. Mielőtt a várost elérné még három kisebb nagyobb patak torkollik bele, úgy mint az Ivó pataka, Deság pataka, Fenyéd pataka. Ezekből a patakokból a legjelentősebb horgászlehetőségekkel az Ivó szolgál, utána a sorban követi a Fenyéd pataka, ami ugyan jóval szerényebb horgászatilag, de akik a kis vizeket is szeretik, jól elszórakozhatnak a pisztrángocskákkal. A fent említett patakok közül a Deság patakban tilos a horgászat. Ez a három patak szolgál a víztározó alatt élő sebes pisztrángok legfőbb ivó és neveleő területeivel, amelyek végül mind a Nagy-Küküllőben nőhetnek majd igazi kapitális halakká. A folyó Székelyudvarhely városát elérve, hegyvidéki jellegből dombvidéki jellegűre vált, változatos horgászlehetőségeket biztosítva. A Nagy-Küküllő az Erdélyi-medencében Balázsfalvánál egyesül a Sóvidékről érkező Kis-Küküllővel, majd közösen Küküllő folyó néven folytatják útjukat a Maros folyóig.
A Nagy-Küküllő horgászatilag négy jelentősebb szakaszra bomlik.

A forrásvidéktől a víztározóig terjedő szakaszon a hegyi vízre vonatkozó horgászati szabályok érvényesek, vagyis egy bottal, kizárólag műcsalis módszerekkel és maximum két horoggal lehet horgászni. A szezon április 1-től kezdődik és október 1 –ig tart. A folyó e szakaszát két halfaj dominálja, a felső zónában (beleértve a beömlő patakokat is) a sebes pisztráng, lennebb pedig a domolykó, de megtalálható a szivárványos pisztráng, a pataki szajbling, a küsz, a botos kölönte, a fürge cselle is. A pisztrángos részen, főleg a forráshoz közel eső szakaszon, talán a pergetés az eredményesebb módszer, mert sok helyen a dúsan benőtt növényzet rendkívül nehezíti a legyező dobást. Lefele haladva viszont a vízhozama egyre nő a beleömlő patakoknak köszönhetően, ezáltal kiszélesedik, így már mindkét módszer nagyon hatásosan gyakorolható. A Tartód patak beömlésétől kezdődően lassan megjelennek a domolykók, majd egészen a víztározóig folyamatosan erősödik állományuk. Legalsó része a kezdő legyeseknek is kiváló pálya. Kapitális méretű domolykókkal is találkozhatnak, mellettük rengeteg küsz is akad, amelyek gyors és gyakori kapásokkal jelentkeznek. Igazi edzőpálya, itt csiszolhatják reflexeiket a még zöldfülű műlegyezők.

A zeteváraljai víztározó és Fenyéd település közt húzódó folyószakasz még szintén hegyvidéki jellegű. E folyószakasz halfaunája igen színes, a domináns halfaj természetesen a sebes pisztráng és megjelenik a pénzes pér is. Azonban szép számban vannak jelen domolykók, petényi márnák, fürge csellék, botos kölönték, kárpáti ingolák és temérdek sujtásos küsz is úszkál ezen a szakaszon. Mutatóba paduc is akad, de nem számottevő a létszámuk. Erre a területre a hegyi vízi horgászati szabályok vonatkoznak. Csak hétvégén lehet gyakorolni a horgászatot, a szezon április 1-től október 1-ig tart, valamint tilos bármi nemű élőcsali használata, csak műcsalikkal szabad horgászni (úgy, mint: körforgók, wobblerek, műlegyek stb). A legtöbb horgász a pergetést gyakorolja ezen a részen, „zsákmányukat” többnyire domolykók és pisztrángok alkotják. Azonban egyre több horgász barátkozik meg a legyező horgászattal, mint horgászmódszerrel és számukra új dimenziók nyílnak meg e csodás vízen. A domolykók, pisztrángok fogása mellett ők azok, akik leginkább találkoznak a pénzes pérekkel, amelyek igazán vad harcosok a sebesen áramló oxigéndús vízben.
E folyószakasz legfelső részén egy „fogd meg és engedd vissza” (catch and release”) zóna lett kijelölve a zeteváraljai víztározótól a Zetalaka település felett található kis hídig (palló) bezárólag. Erre a részre más szabályok érvényesek.

Megfogni és Visszaengedni szakasz (C&R)

A víz a „Nagyküküllő” Vadász és Sporthorgász Egyesület hatáskörébe tartozik.
A Nagy-Küküllőn, Zetalaka település felett található kis híd (palló) és a zeteváraljai víztározó közt elterülő szakaszon megkülönböztetett rendszabály van érvényben. Ezen szakaszon a „megfogni és visszaengedni” előírás van hatályban (Catch & Release).
Az említett szakaszon TILOS bármilyen méretű, fajtájú hal megtartása!
Szigorúan a műcsalival történő horgászat a megengedett, szakállnélküli, illetve lenyomott szakállú horoggal. A wobblerek, körforgók, illetve egyéb műcsalik, egyágú szakállnélküli horgokkal használhatóak.
Április 1-től – december 31-ig lehetséges a horgászat.
Merítőháló használata kötelező!
A horgásznak kötelessége az ellenőrzés során bemutatni a csomagját, az ellenőrzést végző személyeknek.
Tilos a szemetelés!
A szabályok áthágása, kitiltással, valamint rendőrségi eljárással járhat!

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

Fenyéd településtől lefele haladva a folyó dombvidéki jelleget ölt. Erre a szakaszra az országos szabályok vonatkoznak. A tavaszi, nyár eleji ívási időszak kivételével az év bármely napján szabad horgászni. A horgászmódszerek nincsenek meghatározva.
A dombvidéki szakasz felső régióiban még szép számban lehet találkozni pisztrángokkal és pérekkel egyaránt, azonban itt már nagyobb létszámban vannak jelen a domolykók és a paducok. Ezen a szakaszon még szintén megtalálható a petényi márna, botos kölönte, fürge cselle és a sujtásos küsz is.
Székelyudvarhelyt elhagyva fokozatosan eltűnik a botos kölönte, a pénzes pér, a sebes pisztráng és a fürge cselle populáció is megcsappan. Helyettük erősödik a paduc és domolykó állomány, és néhol már felbukkan a rózsás márna is, sajnos korántsem akkora létszámban, mint hajdanán. A folyómeder szabályozásának köszönhetően eltűntek a számára alkalmas szakaszok.
Ócfalva határát elhagyva megjelenik a csuka és lefele haladva egyre jelentősebb az állománya, a csendesebb szakaszok ideális feltételeket nyújtanak számukra.
A halfauna immár nem megy át jelentősebb változáson Rugonfalva, vagyis a Nyiko patak torkolatáig, ugyanis eddig tart az egyesületünk fennhatósága alá tartozó folyószakasz.

A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)

Hegyi vizeken a horgászat:

1 bot 2 horog
Csak műcsali
Kifogható halmennyiség max. 10 drb/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
A szezon április 1-től október 1-ig tart, és csupán szombat-vasárnap

Síkvízen a horgászat:

2 bot max. 2 horog/bot

* társulat belső rendszabályzat Max. 1horog / bot

Kifogható halmennyiség max. 5 kg, vagy egy hal, ami meghaladja az 5kg-ot

A Nagy-Küküllő folyóra szükséges engedélyek

Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett folyón, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász” egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak. A C&R zónában az egyesületnél kiváltott hegyívízi engedély mellé, szükséges egy 200 Ron-os különbözet befizetése, amely feljogosítja tulajdonosát az egész éves horgászatra. Napijegy váltása is lehetséges erre a szakaszra.

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt.
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám