Ivó-patak

Ivó-patak

Ivó a Központi Hargita északi részén, a Fertő Nyereg közelében ered 1325 m- en. Teljes hossza 22 km, az első 8 km- en felveszi a Rakottyás- és Kecskevész- patakokat, majd a Filió patak vizével gyarapodva végigszeli a róla elnevezett települést. Az útja során vízhozama bővül a Magasbükk-, Súgó-, Hosszú- aszó- patakokkal, végül Zeteváraljánál beleömlik a Nagy-Küküllőbe.

Igazi hegyi patak, gyors folyással, hatalmas kövekkel, zúgókkal, melyeknek köszönhetően vize hideg, tiszta és magas oxigéntartalommal rendelkezik, ideális életteret biztosítva a sebes pisztrángoknak. Ősszel, ívás idején a Nagyküküllő pisztrángjainak nagy része ezt a patakot választja a szaporodásra. Felvonulnak a legfelső régiókba, ahol háborítatlanul világra hozhatják utódaikat. (Valószínűleg tavasszal a pérek is így tennének, ha a szabálytalanul felépített mesterséges gátak nem állnák útjukat az ívó helyek felé. ) Az uralkodó halfaj a sebes pisztráng, mellette megtalálható a botos kölönte és a fürge cselle, viszont a pénzes pérek és a fejes domolykók a vízszabályozások miatt képtelenek feljutni a Küküllőből. A gazdag kövi rák állománya is jelzi a víz tisztaságát és magas oxigéntartalmát. A piros pettyesek fő táplálékául szolgáló kérészek, tegzesek, álkérészek és szitakötők is nagyszámban vannak jelen, elősegítve a sebesek állományának fenntartását.

Erre a területre a hegyi vízi horgászati szabályok vonatkoznak. Hétköznapokon TILOS a horgászat, a szezon április 1-től október 1-ig tart. Pecázni kizárólag egy bottal és műcsalival szabad, így két módszer, a pergetés és a műlegyezés jöhet számításba.

A patak felső szakaszán gyakrabban találkozhat az ember medvével, szarvassal, mint kapitális pisztrángokkal, viszont a táj lenyűgöző szépségű igazi vadon. Itt a halak átlagos mérete a 20 cm sem éri el, vagyis a méretkorlátozás alá esik, tehát nem túlzottan etikus a horgászat. Lennebb a Filió patak beömlésétől már gyakrabban akadnak horogra méretesebb sebesek, de ezek is ritkán haladják meg a 25 cm, viszont rendkívül erőteljesek. A horgászat elég nehézkes, mivel a víz mindkét partján dús növényzet nehezíti a dobást és a felparcellázott területeket egészen a patakig lekertelik (bizonyos helyeken a patakot is, holott minden földtulajdonos átjárást kellene, hogy biztosítson a vízparton a horgászok számára). Mindezek ellenére, ha valaki igazi vadvízi pisztrángot szeretne fogni, az Ivó patak ideális horgászhely!

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

Hegyi vizeken a horgászat:

1 bot 2 horog
Csak műcsali
Kifogható halmennyiség max. 10 drb/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
A pisztráng minimum mérete 20 cm
A szezon április 1-től október 1-ig tart, és csupán szombat-vasárnap

Az Ivó patakra szükséges engedélyek
Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett patakon, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak.

Az engedélyeket az egyesület székhelyén lehet kiváltani hétköznapokon 09:00 és 14:00 közt.
Románia, Hargita megye
535600 Székelyudvarhely
Tábor utca 18. szám