Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Kispisztrángokat és csukaivadékokat telepítettünk

Hírek / Felhívások 2016. Április 02. Szombat

A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász egyesület kezelésébe tartozó vizekbe a szokásos tavaszi ivadéktelepítések az idén sem maradtak el. Első lépésben a hegyi vizekbe kerültek új lakók, majd a síkvízi szakaszra is megérkeztek a kis ragadozók.

A Nagy-Küküllő mellékágaiba, hegyvidéki patakokba összesen 50 000 pisztrángivadék érkezett néhány napja a Görgény völgyében található laposnyai pisztrángtelepről. Természetesen sebes pisztráng ivadékokról van szó, amelyek őshonosak a hegyi vizeinkben. Összesen 5 főbb hegyvidéki patakban, és a hozzuk tartozó kisebb mellékágakban lettek szabadon bocsátva a friss jövevények. Módszeresen szét lettek szórva hosszabb szakaszokon, hogy ne legyen kis helyre összezsúfolva nagy mennyiség, ugyanis egymás elől ennék fel a táplálékot, így kevesebb eséllyel indulnának egyes példányok az életben maradásért vívott harcban. A patakok bőséges táplálékforrással rendelkeznek, bőven akad apró vízi rovar a kis sebesek számára, így a gondos szétszórásnak köszönhetően, remélhetőleg minél több pisztráng eléri a felnőtt kort.


Összefoglaló videó a telepítésről ITT.
Fotók a telepítésről ITT.

A kiscsukák a pisztrángok után egy nappal érkeztek a homoródszentpáli halgazdaságból, és a Nagy-Küküllő síkvízi szakaszát gazdagítják. 5 000 példány lelt otthonra az egyesület fennhatósága alá tartozó területen. Ennél a halfajnál is fontos szempont, hogy ne kerüljön egy helyre nagy mennyiség, ugyanis nem csak egymás elől eszik el a táplálékot, hanem testvéreiket is szívesen felfalják, így kevesebb példány érheti meg a felnőtt kort. Fontos szempont volt, hogy legyen rejtekhely számukra, hisz lesből vadásznak, és persze a vízibolhák, kandicsrákok, apró ivadékhalak jelenlétére is figyeltünk, hogy legyen táplálékuk. A partmenti sekélyebb, alig áramló részeken, a növények közé lettek szabadon engedve.

Még több fotó ITT.

-Vizpart-
 
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.

#62016.05.02 18:40
Lazi
 Én tavaly Udvarhelyen váltottam engedélyt hegyi-és sík vízre teljes áron, idén még nem volt időm horgászni, talán nem is lesz. Én nem tudom, hogy kikre bízták az ellenőrzéseket, de én még halőrt nem láttam erre felé. Kézzel, hálóval és szabálytalanul horgászó embereket viszont szinte minden alkalommal, pedig nem horgászok túl gyakran. Szerintem azért kevés a tagok száma, mert nincs ellenőrzés. Sokan úgy vannak vele, hogy úgysem ellenőriz senki, akkor meg miért is fizessenek?
#52016.04.23 12:46
Ferenc
 Barna, a gyűlés, emlékszel, ahogy meg volt beszélve, de nem jöttél el. 
#42016.04.23 12:43
Ferenc
Kedves Lazi, a Kis-Küküllőbe is kerültek ivadékok minden tavasszal, annak ellenére, hogy önök felét fizették a tagságinak (Parajd, Korond), mint azok a horgászok, akik a Nagy-Küküllő vizeiben horgásznak. Számolják össze a tagok létszámát, szorozzák be az engedélyek árával, és kiderül, hogy korántsem fedezi a telepítéseket, amelyek ennek ellenére megtörténtek. Az itteni horgászok nem mennek oda, hogy elhozzák a pisztrángokat, az ellenőrzés is az ottani illetékesekre van bízva. Mielőtt az alábbi hozzászólásokat közzé tette, jó lett volna informálódni. A vidrák meg védettek, ahogy ön is írja.
#32016.04.09 20:51
Lazi
 Azt még hozzátenném, hogy a Korond-Sófalva-Parajd síkvizi szakaszán annyira elszaporodtak a vidrák, hogy rákot egyáltalán, halat meg ritkán lehet fogni vagy egyáltalán látni, mikor tiszta a víz.
Tudom, hogy a vidra védett állat, de akkor mi a megoldás?

 
#22016.04.09 20:34
Lazi
Üdv!
Van egy kis baj a fogalmazással:

"A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület kezelésébe tartozó vizekbe"

A Kis-Küküllő, meg a Korond pataka is önökhöz tartozik. Ezekkel is kellene foglalkozni, mert ugyanannyiéert fogok én is engedélyt váltani, mint aki a halban gazdagabb Nagy-Küküllőben horgászik!

 
#12016.04.02 16:30
barna.elekes@yahoo.com
 Van egy hozzaszolasom, es meg szeretnem kerdezni, a Vargyas-patakba, a Kis Homorod-patakaba lesz-e telepites az iden? A megigert tablakkal van-e elorehaladas?

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb