Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Légykötő szerszámok és kellékek

Barkács 2012. Március 30. Péntek

A légykötéshez használt pár alapszerszám bemutatása a célom. Talán tudok egy kis segítséget nyújtani a kezdőknek, hogy melyek azok a legfontosabb kellékek, amelyeket mindenképp be kell szerezniük, amennyiben a légykötés műfajába bele szeretnének merülni. A skála jóval szélesebb az általam bemutatni szándékozott szerszámoknál, de én úgy gondolom, hogy ezek a legfontosabbak. Ezzel a készlettel már boldogulunk, és kellően megkönnyítik a dolgunkat.

Talán az első és legfontosabb a satu


A satu szerepe a horgok rögzítése és tartása az egész légykötés folyamata alatt. Rengeteg típus megtalálható a piacon az olcsó, egyszerű, silány minőségűtől egészen a többfunkciós, kiváló minőségű, drága darabokig. Érdemes egy jobb minőségűt beszerezni, amelynek a finomabb kidolgozása, és többfunkciós (forgó, különböző méretű, pozícióban rögzíthető fej, cérnaeltartó, stb) mivolta nagyban megkönnyíti a munkánkat.

 

Cérnatartó bobbin


A bobbin az egyik legfontosabb kelléke a műlégykötésnek. Ahogy a neve is mondja ennek a szerepe a kötöző cérnák, bordázatok (tinselek) és testanyagok tartása, vezetése kötés közben. Jó, ha van belőle legalább kettő, amit elég gyakran egyszerre is kell használnunk. Amennyiben lehet, kerámiával, és különböző átmérőjű cérnamegvezető csővel ellátott bobbint szerezzünk be. Miért? Mert a finoman kidolgozott kerámia cső nem vágja el kötözés közben a cérnát, ami nagyon bosszantó lehet. Ezt saját magam is megtapasztaltam az első olcsón vásárolt gyenge minőségű cérnatartóval. A csőátmérő azért fontos, mert egy vastagabb cérnát, bordázatot nehéz lenne átfűzni egy jóval vékonyabb csövön.
 

Ollók


Az ollókat a légykötés közben a lábak, hát, szárny, test kialakításánál, a fölöslegessé vált anyagok levágására gyakran használjuk. Nem árt ebből is beszerezni egy jó minőségű vékony hegyűt, amivel közvetlenül a töveknél levághatjuk a fölöslegessé vált anyagokat, és egy másikat, amit a keményebb anyagok, mint például a különböző drótok, ólmok vágására használunk. Gyakorlott kezeknek már az utóbbi nem szükséges.

 

Tollcsipesz (nyaktoll fogó)


A tollcsipeszt a különböző tollak feltekerésénél használjuk a test körül, gallérok kialakításánál. Nagy szerepét én a kis legyek megkötésénél látom, ahová a légy méretéhez megfelelően kis tollat kell használnunk, amit kézzel nem tudunk már megfogni és feltekerni, főleg ha az ujjaink jó nagyok és vastagok. Ma már ebből is többféle méretű van a piacon.

 

Wip finisher (félcsomó kötő)


Ezt a szerszámot általában a légy befejezésénél használjuk, ezzel bogozzuk el a cérnát, hogy ne bomoljon ki a legyünk. Használata egy kicsit bonyolultnak tűnik, de nem annyira az, mint ahogyan látszik. Az interneten számos ilyen jellegű videó elérhető a legnagyobb videó megosztó portálon.

 

Szőrkiegyenlítő


Mivel a bőrdarabról levágott szőrszálak nem egyforma hosszúak, ezek elrendezésére használatos fontos kis szerszám. Az egyik végén eldugott hengerből és egy bele illő kis tölcsérből áll.

 

CDC csipeszek


A cdc tollak szegmenseinek a felhasználásakor, ezen csipeszek segítségével fogjuk össze a szegmenseket a tollszárról való levágás előtt, de használhatjuk ugyanúgy szőrök, egyéb tollszegmensek dubbing loopba fogására is.

 

Turbo twister


Ezzel a szerszámmal alakítjuk ki a dubbing loopot, különböző testeket, gallérokat. Két részből áll. Egy fejrészből, amiből két hajlított végű acélos drót ágaskodik ki, és egy nyélből. Ebből is van sima és csapágyas. Én szívesebben használom a csapágyas változatot.

 

Szárnykészítő szerszámok


Ezeknek is több típusa megtalálható a piacon. Vannak szárnyvágó és égető szerszámok, én utóbbit mutatom be. Ezek általában szettben kaphatóak, 3 darab, különböző profilú és méretű csipesz, aminek a segítségével műanyag fóliákból, anyagokból szárnyat készíthetünk (égethetünk).

 

Szőrfésű


A bőrdarabról levágott szőrszálak összetétele nem egyforma. Vannak közvetlenül a bőr feletti finom szőrszálak és a hosszú üreges szálak, például szarvasnál, amit a leggyakrabban használunk légykötésre. Ha szép hosszúakra van szükségünk a faroknak, akkor külön kell választanunk egymástól, amire ez a szerszám alkalmas. Erre használható bármilyen rögtönzött fésű (az enyém is az). Ha nem fésüljük ki a finom szálakat, akkor a szőrkiegyenlítőt sem tudjuk megfelelően használni.

 


A végkötés lakkozásánál, streamerek szemeinek illesztésénél, ragasztásánál, epoxi testek, fejek kialakításánál használatos eszköz.

 

Csipesz


A pici méretű horgok, legyek, fejek megfogására és ide – oda rakosgatására hasznos eszköz.

 

Tépőzár


A tépőzárat (az akadós felét) a különböző testek, gallérok szőrösebbé tételéhez használjuk. A kötés során a becsípődött szőrt, szintetikus szálakat kihúzza. Ezt használhatjuk simán, vagy nyélre ragasztva kis szerszámként.

 

Galléreltartó


A szárazlegyek végkötésénél használatos szerszám. Ennek segítségével tartjuk távol a gallér szegmenseit a becsípődéstől. Gyakorlott kezeknek már nincs erre a szerszámra szüksége.

 

Papírvágó szike


A légykötő próbálkozásaim elején nagyon sokat használtam a rosszul megkötött legyek kibontására. Most már csak polifoam csíkok vágására használom, de arra szívesebben, mint az ollót, mert gyorsabban és egyenletesebben lehet vele vágni egy vonalzó mellett.Fotók és szöveg: -Györfi Zsolt-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2021 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb