Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Víz infó

Elöző|1|Következő

Zeteváraljai gát

2017. Március 10. Péntek
A zeteváraljai víztározó ("Zetalaki gát") Romániában, a Hargita megyei Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava Zeteváralja közelében. Építése 1976-ban kezdődött, és 1992-ben fejeződött be. A cél árvízvédelem és folyószabályozás volt. A víztározó egyrészt védi a völgymenetben elterülő településeket a levonuló árvizektől, másrészt tartós szárazság esetén biztosítja a Nagy-Küküllő megfelelő vízhozamát.


bővebben...

Nagy-Küküllő

2017. Március 10. Péntek
A Nagy-Küküllő Udvarhelyszék legjelentősebb folyóvize. A Nagysomlyó-hegy tövéből 1.455 méter magasságból ered, a folyóhossza 221 kilométer és a becsült vízgyűjtő területétének nagysága 3.606 négyezet-kilométer. A folyócska a hegyekben beleömlik a zeteváraljai víztározóba, ahol egyesül a Sikaszó és Szencsed patakával, majd elhagyva a 137 hektáros vízgyűjtőt folytatja tovább útját Székelyudvarhely fele.


bővebben...

Nyikó-patak

2011. Március 10. Csütörtök
A Nyikó-patak a Farkaslaka feletti Gordon hegyből ered, pontosabban a „Veres Máté” nevű helyen buggyan a felszínre, tengerszint felett kb. 650 m-en. A patak hossza mindössze 33 kilométer, amelyből 18 kilométer síkvíz tartozik az egyesületünk fennhatósága alá. Hat kisebb patak is gondoskodik a vízellátásáról ezen a szakaszon, (a Telekság-patak, Gada-patak, Köves-patak, Szalon-patak, Konyha-patak és az Alba-patak) míg végül a Nagyküküllőbe torkollik.


bővebben...

Ivó-patak

2011. Március 10. Csütörtök
Ivó a Központi Hargita északi részén, a Fertő Nyereg közelében ered 1325 m- en. Teljes hossza 22 km, az első 8 km- en felveszi a Rakottyás- és Kecskevész- patakokat, majd a Filió patak vizével gyarapodva végigszeli a róla elnevezett települést. Az útja során vízhozama bővül a Magasbükk-, Súgó-, Hosszú- aszó- patakokkal, végül Zeteváraljánál beleömlik a Nagy-Küküllőbe.


bővebben...

Nagy-Homoród

2011. Március 10. Csütörtök
A Nagy-Homoród teljes hossza 59 km, ebből 36 km található Hargita megyében. A patak felsőbb szakaszán fekszik Homoródfürdő, amely mára országos jelentőségű üdülőtelepé nőtte ki magát, és híres bővizű borvízforrásairól.
Horgászatilag két szakaszra bomlik: egy hegyi víz jellegűre és egy síkvíz (dombvidéki) jellegűre. Habár a hegyi víz a forrástól Homoródkeméyfalváig tart, mintegy 4 kilométernyi hosszban a forrásvidéktől tilos a horgászat. Horgászatilag Homoródfürdőtől lesz érdekes. A szokványos hegyvidéki halfajokat találhatjuk meg benne.
Sebes pisztrángok, sujtásos küszök, botos kölönték, fürge csellék, fenékjáró küllők, valamint domolykók népesítik be, azonban szivárványos pisztrángok jelenlétére is számíthatunk.

bővebben...

Vargyas patak

2011. Március 10. Csütörtök
A 44 kilométer hosszú pataknak a központi-Hargitában, a Hargita-kráterben van a forrásvidéke. Forrásága a Fekete-patak a Madéfalvi-Hargita oldalán 1500 méter fölé is felnyúlik. A bele torkolló patakok Hargita megyében a Pókát-patak, Kiruly-patak, Ángyos-patak, Köves-patak, Gyepü-patak. Gyors folyású, jellegzetes hegyi patakról van szó, medre ennek megfelelően kövekkel, sziklákkal tarkított. A víz partján és környékén, nem a jellemzően hegyvidéki tűlevelű fák vannak többségben, mint a más hasonló jellegű patakok esetében, hanem többnyire lombhullató fák a dominánsak.


bővebben...

Sikaszó-patak

2011. Március 10. Csütörtök
Ez a mindössze 22 kilométer hosszú patak az Ördög-tó tőzeglápból ered és a zeteváraljai víztározóba ömlik. Két patak torkollik még bele útja során, a Súgó-patak és az Alsó-Veresbükk-patak. Vízhozama a hegyi patakokhoz viszonyítva a jelentősebbek közé sorolható. Kiváló ívóhelyekkel rendelkezik a benne lakó sebes pisztrángok számára.
bővebben...
Elöző|1|Következő

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2019 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb