Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Trout Union Cup 2016 – Románia – Visszatekintő

Versenyszinten 2016. Május 11. Szerda
Nem mindennapi eseménynek lehettek szemtanúi azok az udvarhelyi lakosok, akik május 7. és 8. között kilátogattak a várost átszelő Nagy-Küküllő szakaszára. Egy nemzetközi horgászversenyt követhettek végig 13 ország 94 résztvevőjével. A horgászverseny célhalai a pisztrángfélék voltak, és pergető módszerrel kellet horogra csábítani őket. Ez volt az első ilyen kaliberű horgászverseny hazánkban, és mint horgász, illetve udvarhelyi lakos, nagy örömmel töltött el, hogy kis városunk folyócskája adott otthont ennek a rendezvénynek. A következőkben igyekszem beszámolni az eseményekről, amelyeken részt vettem, abból a szemszögből, ahogy én láttam őket.

A verseny folyamatáról nagyvonalakban azt kell tudni, hogy két napon át zajlott, és 4 x 45 perces fordulók voltak mindkét napon.
A verseny előkészületeiről is kell ejtenem pár szót, amelyek már hónapok óta zajlottak, de a fizikai munka, amelytől én is jelen voltam, 5-én reggel vette kezdetét, amikor a versenypályának kijelölt Küküllő szakaszt elkezdtük megtakarítani a szeméttől. A polgármesteri hivatal hozzájárult a munkához harmincakárhány szociális munkással, akik sajnos inkább azt lesték, hogy tudnak kibújni, illetve elbújni a bokrokban a munka elől.  Erről a munkafázisról nem szívesen írnék, pedig sajnos lenne miről beszámolni. Szerencsére kora délután ez is lejárt, így következhetett az újabb fázis, a standok kijelölése, a pisztrángok betelepítése. A telepítéssel lassan haladtunk, ugyanis nagy távolságon kellett arányosan szétosztani a pisztrángokat, így csak estére értünk a végére.

Péntek reggel, 6-án, hivatalos edzésnap volt, amelyen a versenyzők, és kísérőik felmérték a pálya halait, és adottságait. Az edzés 9 és 12 óra között zajlott. A horgászok igyekeztek minél nagyobb szakaszt megvallatni, hogy átfogóbb képet kapjanak a helyszínről. A csapatok felosztották egymás között a szektorokat, így mindenhol volt emberük, aki gyűjtötte a tapasztalatokat. Amint nyilvánvaló volt, az alsó,C és D szektorokban rengeteg domolykó került horogra a pisztrángok mellett. A horgászok nagy élvezettel fogták egymás után őket, de mivel a versenyen csak a pisztrángfélék értek pontot, ezért inkább arra kellett rájönniük, hogy miként kerülhetik majd el őket a versenynapon, ugyanis értékes perceket vesz el a fordulókból a nem pontozható halak kifárasztása. Egy-egy testesebb példány kitornázása bizony komoly feladat volt a vékony felszereléssel. Természetesen a domolykók mellett megannyi szivárványos, és jó néhány sebes pisztráng is horogra került. Összegezve az edzést, a versenyzők arcán megelégedés volt tapasztalható, hisz volt hal bőven.
Több fotó az edzésről ITT.

Az edzést követően ismét a fizikai munka következett, hisz még 900 kiló pisztráng várt betelepítésre. Az időjárás is közbeszólt. Gyors vihar kerekedett, aminek következtében a víz bezavarosodott, így némi aggodalomra adott okot, hogy vajon a verseny kezdetére letisztul-e megfelelően. Sajnos igen lassan érkeztek meg a halak is az új otthonukba, ezért a román csapat azon része, aki a telepítésen segédkezett, le is késte a délután 6 órakor kezdődő megnyitó ünnepséget. Mivel a telepítésen ténykedtem, én is lemaradtam az eseményről, így nem készülhetett egyetlen fotó sem. Viszont este háromnegyed 11-kor szerencsésen a helyükre kerültek az utolsó pisztrángok is a fejlámpák fénye mellett. Mindenki fáradtan tért haza, illetve a szállására, azzal a tudattal, hogy másnap reggel 7 órakor, versenyzőként vagy bíróként, már jelenése van a szektorában. Nehéz nap volt.

Telepítünk


Elérkezett a várva várt reggel. Hazánk történetében az első itthoni rendezésű nemzetközi parti pisztrángfogó bajnokság kezdete. A víz szerencsére horgászható volt, jóval tisztább, mint előző délután. Mindenki feszülten várta a kezdés pillanatát. Úgy a versenyzőkön, mint a bírákon nagy volt a nyomás. Hisz a horgászok a tudásuk legjavát kellett hozzák, hogy országukat méltóképpen képviseljék, míg a bírák is oda kellett tegyék magukat, hogy a lehető leggyorsabban hitelesítsék minden pisztráng kifogását, hogy a versenyzők ne mulasszanak el egyetlen hasznos másodpercet sem. Valamint arra is kellett figyelniük, hogy a versenyzők betartsák a játékszabályokat.
Jómagam bíróként vettem ki a részem a versenyből. A feladatom a standjaimban kifogott pisztrángok feljegyzésén kívül abban merült ki, hogy a C és D szektorok között elosszam a bírákat, majd a C szektorban, ahol én is bíráskodtam, felállítsam a megfelelő standokhoz őket. Megtisztelő feladat volt. Minden bíróra 2-3 stand jutott, így olykor arra is számíthatott, hogy egyszerre három horgásznál kell hitelesítse a fogást. A bírói cetlik kiosztását követően már csak percek választottak el minket a startot jelző kürtszótól, azonban az ég hamarabb megszólalt. Jókora vihar kerekedett, ami az udvarhelyi szakaszt annyira nem érintette, viszont a felsőbb régióban leesett jégeső mennyiségnek köszönhetően iszonyatosan zavarossá vált a víz. A vihar miatt egy órát csúszott a start kezdete.
Sajnos az első fordulóban a szektorunkban egyetlen pontozható hal sem került horogra, annyira zavaros lett a víz. A műcsalit nem látták a pisztrángok, így lehetetlen volt kapásra bírni őket.
Az első 45 perces forduló után a szervezőség úgy döntött, hogy 2 órával elhalasztja a folytatást, abban a reményben, hogy tisztul a Küküllő vize.

A szünetet arra használtam, hogy leellenőriztem a patakokat. Sajnos a Fenyéd pataka iszonyatosan zavaros volt, nem is víz, hanem már-már sár folyt benne. Semmi esélyt nem láttam arra, hogy javulni fog a helyzet az elkövetkező órákban. Végül még az Ivó patak is tetézte a dolgokat, így a folytatásra továbbra is zavaros vízben került sor. Csüggedt arcok jellemezték mind a szervezőket, mind a horgászokat. A következő 3 fordulóban összesen 2 halat sikerült fogniuk a versenyzőknek a C szektorban. Az A,B és D szektorokban pár hallal több jelentkezett, de az a mennyiség sem adott okot a vígadásra. Elkeseredve vonult vissza mindenki a nap végén. Egyetlen remény maradt, hogy utolsó napra a víz tisztul, és lesz halfogás bőven.

Habár nem voltam szervező, csak egyszerű bíró, nagyon zavartak ez események, így éjjel 3 órakor egy lámpával a kezemben elmentem, hogy megnézzem tisztult-e a víz. Szerencsére már barátságosabb arcot mutatott, és reggelig volt még néhány óra, ami alatt javulhatott az állapota, ha nem kavar be jelentősebb esőzés.


Nem kicsit volt zavaros a víz

Az utolsó reggel is elérkezett. A víz jelentősen tisztult, a nap is kikacsintott a felhők közül, végre ideálishoz közeli állapotok voltak. Ez a nap volt az, amiről a Trout Union Cup-nak szólni kell. Minden a tervek szerint haladt, nem kellett halasztani, nem esett az eső, és gőzerővel beindult a halfogás. A horgászok a rajtot követően rohanva igyekeztek elfoglalni a jónak vélt helyeket. Végre a közönségnek is volt néznivalója. A versenyzők többsége szépen horgászott. Hogy értem, hogy szépen? Pontos, gyors dobásokkal, kontrolállt csalivezetéssel, gyors reakciókkal, határozott fárasztással, ahogy egy profinak illik.
A bírók is élvezték, nem csak a versenyzők, hisz volt akció, volt miért osztogatni a cetliket. Az első forduló végén végre elégedett arcokat láttam. Szerencsére a körülmények a következő 3 fordulóban sem változtak. A halak ugyan kissé szégyenlősek lettek a vége felé, de a rutinos horgászok ekkor sem maradtak hal nélkül. Jó nap volt. Amint tapasztaltam, összességében a verseny nyerő csalijának a vobblerek bizonyultak. Olykor a körforgók is szépen muzsikáltak, de a versenyeken sztárcsalinak számító plasztikcsalik most gyengébben produkáltak.Még több fotó a második napról ITT.

Késő délután a díjátadó ünnepségre is sor került a városi parkban, amit a legtöbben már nagyon vártak, és ha már a megnyitóra nem sikerült eljutnom, ezt semmiképpen nem akartam kihagyni. Fantasztikus hangulat jellemezte a díjkiosztót. Köszönőbeszédek, gratulációk, remek zenei aláfestés, és a győztesek kihirdetése. Hatalmas tapsvihar mellett vették át a díjazottak a megérdemelt jutalmakat. És ha már itt tartunk, akkor lássuk a dobogósokat.

Egyéni, balról jobbra: III. Artem Mishin (Oroszország), I. Marcin Peter, II. Rojtas Marek (Szlovákia)

Csapatban a következő volt a rangsor.

III. Szlovákia

 II. Oroszország

I. Románia

Több fotó a díjátadóról ITT.

Egy kis díjátadó hangulat ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hogy teljes legyen a kép, következzen a 13 ország, amely részt vett a versenyen:
Moldova, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Lettország, Magyarország, Fehéroroszország, Ukrajna, Oroszország.

Ahhoz, hogy a verseny összejöjjön, a szervezés oroszlánrészét Lucian Constantin Románia pergetőcsapatának a kapitánya vállalta magára, ezért veszem a bátorságot és az udvarhelyi horgászok nevében köszönetet mondok neki azért, hogy itt került megrendezésre.

Nem tudom, hogy a közeljövőben lesz-e hasonló nemzetközi pergető verseny a Nagy-Küküllőn, ezért mindenképpen boldog vagyok, hogy a részese lehettem. Akik meg szeretnének hasonló pergető versenyeket látni, azoknak az idén még lesz rá lehetőségük, ugyanis most hétvégén kerül megrendezésre a Román Parti Pergető Bajnokság első fordulója a piactól felfele. Azt ezt követő 4 fordulónak is a Küküllő ad majd otthont, azonban már Zeteváralja felett.

-Gothárd Ferenc Alpár-


Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2019 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb