Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Így zajlott – Zeteváraljai Páros Pergető Verseny 2014

Versenyszinten 2014. November 13. Csütörtök
Aki még nem hallott róla, azoknak elárulom, hogy november 9-én csónakos pergető versenyre került sor a zeteváraljai tározónál. A reggel 8 órai gyülekezőre, iratkozásra majdnem az összes korábban feliratkozó csapat megérkezett, így összesen 17 páros készült a startra, és hogy megmutassa, „ki a horgász a gáton”. A résztvevők Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről, Székelykeresztúrról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Brassóból és Besztercéről érkeztek. Voltak, akik már egy nappal korábban megérkeztek, hogy ismerkedjenek a vízzel és a halakkal. Az edzésnap végén a csapatok zöme fejcsóválva újságolta, hogy nem sikerült halat fognia, és ez a hangulat a verseny reggelén is érezhető volt még egy kicsit, de a képlet megfordult szerencsére. A verseny végére a legtöbb csapatnak sikerült halat fognia, de ne siessünk ennyire előre.

A reggeli gyülekező alkalmával az időjárás elég hűvösen fogadta a horgászokat, a szél is rendesen tolta maga előtt a hullámokat, de idővel kisimult a tó felszíne, és a hőmérséklet is emelkedni kezdett, így a horgászok már több jókedvvel hajóztak ki. Az edzésnapi kudarcnak ellentmondóan hamar megtörténtek az első fogások. Ez is bizonyítja, hogy a halak táplálkozási kedve egy nap alatt is jelentősen változhat. Percekkel a kezdést követően már csengett is telefonom, hogy mérni kell egyik-másik csapatnál.

Különböző taktikákkal vágtak neki a résztvevők a versenynek. Voltak, akik a szélcsendes, napsütéses jó idő miatt a sekély, partszéli vizekben keresték a halakat, leginkább a csukákat. Ez a taktika nem bizonyult nyerőnek, ugyanis a tározóra jellemző, hogy az őszi időszak beálltával a csukák döntő többsége bevonul a mélyebb részekre, a partmenti régiókban csak egy-egy kisebb példány marad hátra. Egy csapat volt, amelynek sikerült a terveit csukára váltania, de ők sem a legsekélyebb részen értek el eredményt. Igaz néhányan még a mély vízben találkoztak csukákkal, de mivel ők az óvatos süllők miatt nem kötöttek harapásálló előkét, így csak a csalivesztéssel maradtak, és a keserűséggel, hogy értékes pontokat jelentő halakat veszítettek. Az ordasok nem kegyelmeztek, könyörtelenül harapták éles fogaikkal a különböző zsinórokat.

A start idejére igazi jó idő kerekedett

A verseny egyetlen csukája, ami egyben a legnagyobb kifogott hal is volt

A domolykóknak, pisztrángoknak nem sokan adtak esélyt. Akik nem a csukákat kergették, azok a süllőket keresték. A mezőny nagy része a mélyvízi süllőzést erőltette, és plasztikcsalikkal kalapálták a tározó fenekét. A sekélyebb, 5-6 méteres részeken is felbukkant pár darab tüskéshátú ragadozó, de a nagyobb mennyiséget a 10 méter körüli mélység rejtette. Míg a tavaly a félsziget csúcsánál voltak legnagyobb létszámban a süllők, addig most a gát oldalát védő kövezésen fogták a legtöbbet. Azok a csapatok, amelyek a kövek között keresgéltek, nem maradtak hal nélkül. A be-beugró, és a zsinórt elharapó csukák is a gát kövezése között lapultak. Természetesen nem volt egyszerű úgy meghorgászni a kövezést, hogy ne akadjanak be a csalik, pár gumihalnak, tviszternek ez a hely lett a temetője, de ez is egy kihívás volt a résztvevők számára, és nem mellesleg a horgászboltosok is meg kell éljenek. A fogások mintegy harmadát az egynyaras süllők alkották, amelyek mohón vetették magukat a méretükhöz képest viszonylag nagy csalikra. A nagyobb süllők távolmaradtak a rivaldafénytől, viszont a serdülőfélben lévő korosztályból több is horogra került.

Mivel egy igen terjedelmes víztározón zajlott a verseny, a halak megtalálása is komoly feladatnak bizonyult. Némely csapat azt a taktikát választotta, hogy minél nagyobb felületet igyekezett meghorgászni, bízván abban, hogy így több hallal találkozik. Egyesek ennek az ellenkezőjét alkalmazták. Ahol megtalálták az első halakat ott aprólékosan meghorgászták a helyet, és a közelben lévő töréseket, végül ez bizonyult a nyerő választásnak.

A versenyzők zöme a mélyvízi süllőzésben bízott

Egy kisebb harcos

Mehet is vissza

A sekélyebb 5-6 méteres vízben is lapult néhány süllő,…

…de a többség a gátat védő kövezés között rejtőzött a mély vízben


A verseny végéig 11 csapatnak sikerült halat fognia, mindössze 6 olyan csapat akadt, akiknél nem jött össze a halfogás, de közöttük is voltak olyanok, akiknek sikerült akasztani pár halat, de a végkifejlet nem volt szerencsés. Talán jövőre majd ők állhatnak a dobogó valamelyik fokára. A díjazottakról is essen pár szó, ugyanis megérdemlik, ezt bizonyították is. A III. helyet Császár József és Albert Csaba szerezte meg, valamint az övék volt a legnagyobb hal is. A dobogó II. fokára Máthé Levente és Benzár Zsolt állhatott. Az első helyen Pál Sándor és Bodó László végzett. Mindhárom csapat székelyudvarhelyi illetőségű. Egy különdíj is átadásra került Császár József felajánlásában, amit a legmesszebbről érkező horgász, Nedró György kapott meg, aki Magyarországról tette tiszteletét.
A teljes rangsor ITT tekinthető meg.

A díjátadás jó hangulatban zajlott

A díjazottak: háttérben Nedró György különdíjas, balról jobbra, Császár József - Albert Csaba III. hely, Pál Sándor - Bodó László I. hely, Benzár Zsolt - Máthé Levente II. hely

Az összesítést és az eredményhirdetést követően minden horgász örömmel fogadta a meleg ételt a fárasztó nap után. Hála a finom étekért a Retró Steak House séfjének, Karácsony Józsefnek, valamint azoknak a személyeknek, akik segédkeztek a verseny lebonyolításában és a bíráskodásban.

A hosszú nap után mindenkinek jól esett a meleg étel

Nem csak a halnak lehet örülni, hanem a jó kajának is

Még több fotó ITT.

Köszönet minden résztvevőnek, és jövőre mindenkit visszavárunk!

-Gothárd Ferenc Alpár-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2019 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb