Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

II. Legyes gyermektábor – Ahogy lezajlott

Horgászélet 2016. Augusztus 23. Kedd
Immár második alkalommal került megrendezésre a legyezőhorgászatot népszerűsítő tábor a gyermekek részére. A tavalyi év sikerein felbuzdulva, az volt a célunk, hogy egy jobb, tartalmasabb, színvonalasabb, és természetesen hosszabb időtartamú táborban fogadhassuk a legyezés iránt érdeklődő ifjabb generációt. Így, a tábor után, úgy vélem, hogy sikerült elérni azt a szintet, amit mindenki szeretett volna. No, de lássuk szépen sorban, hogy miről is szólt a mostani tábor.

08.11. csütörtök

A délutáni gyülekező időpontjára élettel telt meg a tábornak helyet adó Zetevár Panzió udvara. Sok ismerős arc is felbukkant, akik már a tavalyi táborban is részt vettek. Természetesen új résztvevők is érkeztek, akiknek elsőre csak annyi fogalmuk volt a legyezésről, hogy „egész nap csapkodni kell a vizet”.
A vacsora alkalmával minden résztvevő megkapta a külön erre az alkalomra készült pólót, valamint névtáblát, illetve a tábor szabályai is ismertetve lettek. Az étkezést követően csak annyi idejük volt az emésztésre a fiataloknak, míg a technikai akadályokat sikeresen elhárították a szervezők, és máris kezdődött az oktatás. Az első lecke mi másról szólhatott volna, mint a csomózásról, hogy miként kell összeállítani egy legyes előkét, illetve hogyan kell felkötni helyesen a horgot. Voltak már tapasztaltabb „diákok”, akiknek ez nem volt újdonság, de akadtak szép számban olyanok is, akiknek elkelt a segítség, de erről szólt a tábor.
Sajnos az időjárás már a tábor kezdetén a szomorkás arcát mutatta, esőcseppek kopogására merülhettek álomba a táborozók. Az előrejelzések a következő napra sem jósoltak jobb időt, ez kissé beárnyékolta a másnapi horgászterveket.

Kezdődik

Hogyan kössünk csomót


08.12. péntek

Ahogy az várható volt, borús, nedves időre virradtunk reggel. A táborozók elszántsága nem ismert határokat, így némi tanácskozás után az ítélet így hangzott: horgászat! A tervek szerint addig maradunk a vízen, amíg csak engedi az időjárás, majd késő délután újabb elméleti oktatás lett volna a soron. Az ifjakat csoportokra osztottuk, és minden csoport mellé került egy tapasztalt, a vizet is jól ismerő horgász, hogy horgászat közben is folyamatos legyen az oktatás.
Az esőzésnek sajnos meglett az eredménye, a vízszint megemelkedett, ami önmagában nem lett volna gond, hisz a korábbi alacsony vízállás nem tett jót a halak étvágyának, de az, hogy ezzel egy időben a víz jelentősen meg is zavarosodott, már rontotta a halfogás esélyeit. Ennek ellenére igyekeztünk mindent kihozni a helyzetből. A gyermekek többsége már az első napon, a rossz körülmények ellenére akasztott pár halat. Természetesen a nimfázás bizonyult eredményesnek az adott körülmények miatt.


A víz nem volt a legmegfelelőbb, de azért akadt hal is

Sajnos az időjárás csak pár órát engedélyezett a horgászat legszórakoztatóbb részének, a halfogásnak. Az eső eleredésével be kellett szüntetni a szabadtéri tevékenységet, de továbbra is hasznos, illetve szórakoztató elfoglaltsággal folytatódott a nap. A fiatalokkal a műlegyek kötésének az alapjait igyekeztünk megismertetni. Ebből a témából, aki akart „vizsgamunkázhatott” is a következő napon, ugyanis légykötő versenyre is sor került. Akik már jártasabbak voltak a legyek megkötésében, azoknak dobásoktatás volt az esti program. Ezt sem lehet elég sokat gyakorolni. Természetesen a takarodó idejére mindenki alaposan elfáradt, így csendesen telt az éjszaka, abban a reményben, hogy a következő nap időjárása már több teret enged a horgászatnak.

 Este légykötés oktatás volt,…

…illetve dobás oktatás

08.13 szombat


Az égiek megkegyelmeztek. Reggel a pára mögül a napsugarak törtek maguknak utat, végre elkezdődhetett az igazi horgászat. A víz sajnos még mindig zavarosnak bizonyult, de ennek ellenére volt sikerélmény bőven. Akadt, aki új személyes rekordot állított fel, volt olyan résztvevő, aki megfogta első legyes pisztrángját vagy pérjét, de némelyeknél már az is sikerélmény volt, hogy a nap végére szárazon megúszta, nem esett bele a vízbe. Végre egy igazán tartalmas horgásznap bontakozott ki, ami kora délután ért véget, hisz egy kis szabad programot követően következett az est fénypontja, a légykötő verseny. Azonban mindezek előtt, még kijelöltük a másnapi versenypályákat, és egy kisebb telepítésre is sor került, hogy a verseny alkalmával még több halat fogjanak a gyermekek.

Új egyéni rekord is született


Az esti légykötő versenyen valósággal tapintható volt a csend. Minden nevező maximálisan koncentrált az adott feladatra, igyekeztek minél arányosabb nimfát alkotni. Hogy kicsit fokozzuk a kedélyeket, a légykötő verseny díjazottjait csak másnap, a záróünnepségen hirdettük ki, amikor a horgászverseny győztesei is megkapják majd a díjaikat. Ennek, és a másnapi versenynek köszönhetően minden résztvevő izgalmak közepette merült álomba.

Légykötő verseny is volt

08.14 vasárnap

Elérkezett az utolsó nap reggele, és ezzel egy időben a verseny kezdete is percről-percre közelebb került. A tavalyi sémát követve most is igyekeztünk két csoportra osztani a táborozókat, gyakorlott és kezdő horgászok alkották a csoportokat. A gyakorlottabbak húztak sorsot, hogy ki legyen a társuk a verseny során a kezdők közül, majd a versenypályák is kisorsolásra kerültek. A verseny kétszer másfél órás fordulókból állt, és mindkét fordulóban más-más pályán kellett horgásszanak a versenyzők. Természetesen a csapatokkal tartott egy-egy tapasztaltabb horgász is, hogy legyen felügyelet, illetve, aki segítsen, tanácsokkal lássa el a gyermekeket, és nem utolsó sorban mérje és regisztrálja a kifogott halakat.

Sorsolás

A verseny során mindenki ügyesen horgászott, de akadtak, akik ügyesebbek voltak, és több, vagy nagyobb halakat fogtak, de erről szól egy verseny. Egyéni és csapat kategóriában is díjaztuk a győzteseket, illetve a legnagyobb hal kifogója is jutalomban részesült. Természetesen nem kellett elkeseredjenek azok sem, akik kevésbé bizonyultak ügyesnek a horgászversenyen vagy a légykötő versenyen, ugyanis minden résztvevő kapott valami kis ajándékot, köszönhetően a tábor támogatóinak.


Ha már versenyekre is sor került, akkor úgy helyes, hogy ha felsorolom a díjazottakat is. Kezdjük a légykötő verseny helyezettjeivel, ők kötötték a legszebb nimfákat: 1. Szakács István Márton, 2. Kovács Tamás 3. Hajdó Levente.
A horgászversenyen pedig a következő volt a rangsor egyéniben: 1. Szabó Attila, 2. Kállai Szilárd, 3. Szakács István Márton.
Csapatban pedig a következő párosok bizonyultak a legjobbaknak: 1. Szabó Attila – Istók Lajos, 2. Szakács István Márton – Berkeczi Attila, 3. Kállai Szilárd – Kiss Páll Örs.
A legnagyobb halat pedig a legkisebb horgász fogta Berkeczi Attila személyében.

3. hely: Kiss Páll Örs – Kállai Szilárd

2. hely: Berkeczi Attila
Szakács István Márton

1. hely: Szabó Attila – Istók Lajos

Röviden tehát így zajlott le a II. Legyes Gyermektábor Zeteváralján. Természetesen meg kell köszönnöm a támogatóknak is, akik nélkül nem lett volna ennyire színvonalas ez a rendezvény. Köszönet nekik:
www.troutline.ro
www.flyfishingoutlet.ro
www.pchouse.ro
www.flyfishingromania.com
www.bestforfishing.ro
Fly Fishing Extreme horgászklub
Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület

Köszönjük mindenkinek

A táborban készült többi fotó ITT tekinthető meg.

-Gothárd Ferenc Alpár-

Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2020 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb