Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Természetvédelmi hiányosságokat mérnek fel, környezetvédelmi intézkedéseket hoznak a Nagy Küküllőn

Hírek / Felhívások 2017. December 08. Péntek

Újabb tíz évre kötött szerződést a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület a Nagy-Küküllő Székelyudvarhely és Héjjasfalva közötti szakaszának ügykezelésére – a folyó ezen része Natura 2000-es természetvédelmi területen van. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyesületnek 2020-ig üzemtervet kell készítenie, aminek részeként felmérik a természetvédelmi hiányosságokat és óvintézkedéseket hoznak a problémák megszüntetése érdekében.
Hivatalos adatokat gyűjtenek a folyóról. Ezek már a bíróságon is megállják a helyüket az esetleges károkozókkal szemben • Fotó: Barabás Ákos

Továbbra is a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület ügykezelésébe tartozik a Nagy-Küküllő Székelyudvarhely és Héjjasfalva közötti szakasza, erre már a nyár végén megkötötték a szerződést – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Mărmureanu Bíró Leonárd, a szervezet igazgatója. Mint mondta, ez alól csak a folyó Nagygalambfalva közelében lévő része képez kivételt, azt ugyanis egy bukaresti egyesület felügyeli.

Fotó: Barabás Ákos

Felmérik a helyzetet Mărmureanu rámutatott, 2020 februárjáig el kell készülniük a Natura 2000-es természetvédelmi területen lévő folyószakasz és a hozzá tartozó árterület üzemtervével. Ennek részeként szakcégek segítségével felmérik a Nagy-Küküllő élővilágának helyzetét, térképet készítenek a védett terület pontos behatárolása érdekében, illetve a természetvédelmi hiányosságokat is megvizsgálják. Különös hangsúlyt fektetnek a nem őshonos állatfajok által gyakorolt környezeti hatásra, valamint a veszélyeztetett fajok védelmére. Utóbbi kategóriában a vidrát, háromfajta denevért, a sárgahasú unkát, a tarajos és az alpesi gőtét, a petényi márnát, a szivárványos öklét, a kőfúró csíkot és a tompa folyamkagylót említette.

Fotó: Barabás Ákos

Lényeges a víz minőségének vizsgálata is, akárcsak a zeteváraljai tározóból kiengedett víz miatti folyószint-ingadozások hatásának dokumentálása. Egy állandó vízkibocsátást szeretnének meghatároztatni az élővilág védelme érdekében. A készülő tanulmányokkal összhangban óvintézkedéseket fognak életbe léptetni – szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy több tájékoztatót is tartanak majd a környezettudatosság, illetve az élővilág megismertetése jegyében. Az így összegyűjtött hivatalos adatok azért is fontosak, mert ha szennyezéseket, vízingadozást vagy egyéb rendellenességeket észlelnek, akkor a bíróságon is bizonyítani lehet az okozott kárt – magyarázta Mărmureanu. Kijelentette, a környezet védelme nemcsak egyesületüknek, de a helyi lakosoknak, illetve a turistáknak is érdekük, hiszen mindenkinek jó, ha egy kellemes, élménydús környezetben kapcsolódhat ki.

Fotó: Barabás Ákos

Fellépnek a vízszennyezés ellen A vadász- és horgásztársulat sajtótájékoztatóján több erdészet, polgármesteri hivatal, az udvarhelyi helyi rendőrség, valamint civil szervezetek képviselői is részt vettek. Az UTCA egyesület elnöke, Magyari Lajos a Küküllőbe befolyó szennyvizek megszüntetésének lehetőségéről érdeklődött. Szerinte még a szennyvíztisztítók sem működnek rendesen, ami nagy kárt okoz a folyó élővilágában. Mărmureanu kijelentette, nekik is az a legfontosabb, hogy egyáltalán ne folyjon szennyvíz a Küküllőbe, de még sokat kell küzdeni ennek eléréséért. Azzal viszont nem értett egyet, hogy nagy problémák lennének a szennyvíztisztító állomások többségénél. Ha valahol mégis vannak gondok, szerinte a környezetvédelmi hatóságot kell kérdőre vonni – az egyesületnek ugyanis nincs lehetősége büntetni, legfeljebb negatív véleményezést adhat –, amely kibocsátotta a működési engedélyüket. Örömmel tudatta ugyanakkor, hogy Bögözben is megkezdődik a hálózat, illetve a szennyvíztisztító megépítése, így lényegesen csökkennek a gondok. László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetőjének kérdésére azt válaszolta, a víz minőségéről pontosabbat csak az említett tanulmányok elkészülte után tud mondani.

Fotó: Barabás Ákos

Az üzemterv elkészíttetése, illetve az ehhez szükséges eszközök megvásárlása érdekében 1 438 221 lejért pályázott sikeresen a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület. A támogatás 85 százalékát az európai uniós alapból, a többit a román államtól kapták.

Ezt a cikk a Székelyhonon jelent meg: https://szekelyhon.ro/aktualis/termeszetvedelmi-hianyossagokat-mernek-fel-kornyezetvedelmi-intezkedeseket-hoznak-a-nagy-kukullon)

Kiegészítés!
A szerződéskötéssel kapcsolatosan annyit helyesbítenénk, hogy a horgászati szerződés volt, ami újabb 10 évre köttetett, a Nat. 2000 csak most indult, tehát nem hosszabbítás, és ugyancsak 10 évre szól. Továbbra is a Nyikó patak beömléséig tart az egyesület hatásköre horgászatilag, míg a természetvédelmi terület hatásköre Héjjasfalváig, és ezt szakítja meg egy kisebb szakasz Nagygalambfalvánál, ami a bukaresti egyesülethez tartozik.
Vissza

Hozzászólás - csak regisztrált felhasználóknak

Regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2019 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb