Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!

Fórum - Bojlis horgászat - Receptek


Mielött hozzászólna vagy válaszolna be kell jelentkeznie.
Elöző|1|Következő Találatok: Megjelenített elemek 1 - 12 összesen 12 találat.
Elöző|1|Következő Találatok: Megjelenített elemek 1 - 12 összesen 12 találat.
TécsiTécsiProfil 2011-06-03 16:33
 Levi? s Levi?
Técsi2011-06-30 22:58
 Annal inkabb koszonom!
LukácsLevi2011-06-29 08:35
Most látom, hogy csak a halolajról kérdeztél, én meg mindent leírtam. Remélem azert hasznát veszed
LukácsLevi2011-06-29 06:48
Szia Técsi.

Attól függ milyen olaj. Esszenciális olajnál csak néhány csepp, 1-3 ml/kg, ez kg 1-2-3 csepp kb. Változó.
A "természetes" olajok közül mint pl kenderolaj vagy lazacolaj max. 40 ml/kg.
Vannak bevált kombinációk esszenciális olaj és "természetes" olajok között, pl lazacolaj és feketebors essz.olaj. Ha essz. olajat, meg aromákat is használsz, nem árt emulgeálószert is használni. Pl. Nutrabaits Emulsifier. 100 ml kb 10-12 lej. Könnyebben elkeverednek egymás között az aromák meg az olajok, és jobban kioldódnak. Ez kémiailag bizonyított folyamat, nem mese. Érdemes használni, nem drága. Tudtommal kb 5%-a kell legyen az aroma-essz.olaj stb. keverékének.
Ritkán használok olajat, legfenneb a bojlirollert kenem be vele a könnyebb görgetés érdekében. De ettől még nagyon jók, a kenderolajat tudom pl ajánlani. Ugyanakkor a bojlik áztatáshoz is lehet haszálni, pl lazacolajat, a nyári kánikulában és meleg vízben jól működhet.
TécsiTécsiProfil 2011-06-03 14:21
 Halolajbol max. mennyit lehet tenni 1 kg mixhez?
TécsiTécsiProfil 2011-05-13 09:21
 Köszönjük szépen Levinek a fontos tudnivalokat és a recepteket, tiszteletem! A cikk is nagyon jo, Ferenctől megszoktuk már a jo írásokat.
Ferenc2011-05-13 10:37
Técsi, ezúttal nem az én érdemem, én csak kicsit "cikkesítettem" a hozzászólást mert megérte.
TécsiTécsiProfil 2011-04-27 21:01
 Bencze Arpadot ismerjuk, tobbszor beszelgettunk vele horgasz dolgokrol, hasznaltuk is sikerrel a bomlo bojlija egyiket, tobb tanacsat alkalmaztuk. Koszonom a tippet, majd addig gyurjuk a bojlit, mig jo lesz.
LeventeLeventeProfil 2011-04-27 19:52
Tecsi ha bemész a központi horgaszüzletbe(Laguna) keresed Bence Árpit ö udvarhelyen eggyike a legjobbaknak kérdezd öt ezzel kapcsolatban, vagy hivd a következö telefonon..0744891654.Ö majd elárul neket sokat a bojlikészitésröl.
Ferenc2011-04-27 20:04
Vagy akár itt a fórumon is leírhatna Árpi egy-két, nem hadititkot
TécsiTécsiProfil 2011-04-26 21:52
 :)) kivancsi vagyok en is...
Técsi2011-04-26 23:05
 Igazabol kaptam mar eleg receptet a neten, magyar es roman forumokon egyarant. A szaraz resz kialakitasa erdekel, egy olyan kezdo liszt keverek mit lehet varialni mas-mas aromakkal, attraktorokkal stb., de ki tudja, hogy miket arulnak meg el a fiuk.  Tisztelnem a kivetelt. 
dakk2011-04-26 22:21
Ahogyan ismerem a bojlisokat nem lesz konnyu kicsikarni beloluk a titkos recepteket. Persze tisztelet a kivetel. Esetleg, ha Ladanyi Tamas regisztralna az oldalra, akkor talan lenne nemi esely ra.
FerencFerencProfil 2011-04-26 21:41
Sok sikert Tecsi
TécsiTécsiProfil 2011-04-26 13:32
 Kezdo bojlisok, nem szupertitkos bojli recepteket es gyurassal kapcsolatos tanacsokat keresunk, sajat bojli keszites celjabol.
Ferenc2011-05-12 22:34
No ebben anyi információ van, hogy kár lenne elkallódjon itt, kinyomom cikkben.
LukácsLevi2011-05-12 16:20
Szia. Leírok néhány tippet, amit én személy szerint eddig tapasztaltam:
1). Nincs csodabojli, csodacsali stb stb. Ilyennel ne etessen senki. Amivel szentpálon meg rugonfalván jól fogtam, pl. egy bukarest melletti tavon nagyon nem ment...az a bizonyos 3-4 nap alatt.
2). Rövid (1-2 napos) túrára általában nincs értelme magas tápértékű csalit használni, gondolok itt arra, hogy a szárazanyag összetétel nem kell annyi természetes kivonatot tartalmazzon, amelyek ugye rendszerint drágák. Itt elsősorban az aroma meg az attraktáns lesz az elsődleges szempont. Ajánlom figyelmedbe pl. a polip-tintahal (squid and octopus) - erdei gyümölcs, esetleg eper vagy áfonya kombinációt. Ez mondhatni mindenhol működik.
3). Nincs semmi értelme 60-70 lej/kg vagy ennél drágább bojlit gyártani. Ez marhaság. Az egyetlen dolog, amiért ilyet csinálsz vagy az lehet, hogy nagyon drágán kaptad meg az alapanyagokat, vagy az ilyen drága bojlit a horgász már nem a halaknak, hanem inkább saját maga kedvteléséért csinálja.
4). Személyes vélemény: vannak olyan természetes kivonatok, lásd pl. a zöldjakú kagyló kivonat (GLM), amely nagyon fontos alapanyag, amelynek kg-onkénti, a gyártó által javasolt mennyisége 15-20 gr. Ez megint csak marhaság, mert 1 kg "proban" ez a kevés adalék úgy elveszik mint annak a rendje. Mi több, egy egynapos peca alatt ennek semmi értelme. Ahhoz, hogy az ilyen finom kis apró részletek hatását érzékeld, talán egy egész szezont, több hónapot kellene áthorgásznod ahhoz, hogy megtudd, van-e a hatása ennek a kapásokra.
5). Rollerezés előtt az alsó rollert rögzítsd oda az asztalhoz, hogy ne csúszkáljon. A belsejét pedig vmi egyszerű olajjal, pl kender vagy halolajjal vékonyan, egy ecset segítségével megkened.
6). Bojligyúrásnál minden szárazanyag, összetételtől függően felvesz vmennyi nedvességet. Ez változó, előre nem igazán lehet tudni 100% pontosan. Éppen ezért, a felhasználásra szánt szárazanyagon felül mindig legyen nálád pluszba még kb fél-1 kg szárazanyag.
7). Gyúrás végeztével, amikor megkaptad azt a nem túl kemény, de nem is től puha állagot, hagy legalább negyedórát pihenni a tésztát., egy zacskóban, levegőtől elzárva, hogy ne száradjon a felülete. Utána előfordulhat, hogy még kell szárazanyag, mert a 15 perc alatt még felszívott a tészta a nedvességből. Hozzáadsz még annyit amennyi kell, és újra pihenni hagyod a tésztát.
8). Főzésnél egyszerre csak annyi bojlit teszel a vizbe, hogy a viz folyamatosan forrásban maradjon. 1,5-2 perc múlva feljönnek a viz felszinére a golyók, ekkor ki kell venni őket, ha tovább főznénk akkor elfőnének a tésztába levő értékes izanyagok, vmint a vitaminok is lebomlanának, mivel hőérzékenyek.
9). Nagyon fontos: az első 10 nap szárításnal kulcsfontosságú, ekkor penészednek a legkönyebben a bojlik. Naponta 2-3szor is át lehet forgatni. Hűvös, szellős helyen kell szárítani, naptól védve, mert hanem szétrepedeznek, vagy felpuhulnal és szétesnek.
10). Tárolásnál két lehetőség van (mindez szárítás után): vagy nagyon kiszárítod, ezt én személy szerint nem szeretem, vagy lefagyasztod, vagy pedig sóban tárolod.
11). Bojlireceptek. Két lehetőséged van. Vagy megveszel egy gyári alapmixet, én ezt javasolnám, vagy saját magad elkészíted különféle alapanyagok szerint, aztán a folyékony összetevőket saját ízlésed, azaz, a halak ízlése szerint variálod.

Recept 1.
10% madáreledel
10% mogyoróőrlemény
20% macskatáp
20% szójaliszt
15% tejpor
10% búzakeményitő
10% búzadara
5% tejcukor

Recept 2.
30% halliszt
20% húsliszt
20% szójaliszt
10% kazein
5% laktalbumin
5% nátrium-kazein
10% búzakeményitő

Figyelmedbe ajánlanám a www.sipcarp.ro/magazin oldalt, Attila sokféle alapanyagot és összetevőt forgalmaz, nála majdnem mindent megtalálsz, jó minőségben és ami fontos, jó áron. Esetleg hasonlítsd össze más cégek áraival, de rájössz, hogy itt a legolcsóbb. Általában tőle szoktam vásárolni.

Gyári recept
Nos, itt egyszerű a dolog, a megveszed pl. a Dynamite Baits the source alapmixét 1 kg-os és a 250 ml-es folyadékot, felütsz 8 tojást, és elkevered. Ha sok bojlit csinálsz, nem árt egy társ, hogy segítsen.
Mondok egy másik gyári receptet: Sipcarp Red Salmon and Fruit alapmix 2.5 kg, 0.5 kg vérliszt, 60 gr. betain, 0.5 kg Nectarblend, folyékony összetevők pedig Activator Sipcarp 500 ml(ebből kb. 300 ml belemegy), és aromának tehetsz áfonya (angolul cranberry) vagy eper (strawberry aromát) 15 ml-et. És persze tojás a kemény bojlihoz, Lapte de porumb az oldódóhoz. A kukoricatejet használhatod a kemény bojlihoz is, kitűnő édesítőszer, nagyon szeretik a halak. Egy kg szárazanyag 6-10 tojást igényel, persze ehhez még hozzájön a folyékony összetevők térfogata. Megint hangsúlyozom, legyen nálad 1 kg fölös alapmix. Ha mégsem használnád el, jó lesz következőben, vagy pasztát csinálsz belőle és bevonod vele a csalizó bojlit.


Utószóként annyit, hogy a bojlizás világában hatalmas divat uralkodik. Igaz, hogy sok aprócikk kell ahhoz, hogy sikeresen meg operatívan működjön minden, magyarul ne tökölődj a parton, de sok olyan dolog is van, amely fölösleges. Egy nagyobb áruházban pl. mindent megvetethetnek veled, még azt is ami nem kell. Mondok egy példát: van az ólombetétes előkezsinór, ami arra jó, hogy az előke fölé kötsz kb 1 métert, lefekteti a zsinórt a csali körül, ezért a hal nem úszik bele és nem riad meg. Sok bojli használja, de használják a divatosok is, akik a bottartó állványt az ég vele emelik, mert az úgy szép (amúgy ez akkor alkalmazandó, ha akadó van előtted vagy a csónakkal könnyebb közlekedni), de a zsinór ki van feszítve, a ledadcore meg a végén. Nos ebben az esetben a szerelék körül ugyanúgy fel van emelkedve a zsinór, mintha a ledacore ott sem lenne. Többször találkoztam ilyennel.

És még valami, egy kis kémiaióra :) : Aromáknál csak jó minőségűeket használj, sz.tem Solar vagy Nutrabaits aromákat. Az ok a következő: általában a ponty és a csali közötti kontaktus az aroma érzékelésével kezdőik. Az aroma által kibocsátott "kémiai jelzés" tudatja a hallal, hogy ez a vmi táplálék. Abban az esetben ha még nincs rászokva.
A másik ok pedig az, hogy az olcsó aromák alcsó oldószerekkel vannak hígitva (propylene glycol, isopropyl alcohol), hogy az aroma, amely egy észter, csípő, savas ízű. Ezért vegyítik oldószerekkel. De az oldószernek is van a vízben kémiai hatása, bocsájt ki "kémiai jeleket", amit a ponty érzékel. Bármilyen sikeres is legyen az aroma, vagy aromakombináció, ha az oldószer ócska, akkor, egy idő után a ponty óvatossá válhat, és zavarhatja az oldószer anyaga.
Két jó oldószer ismeretes: a glycerol, ami sűrű ragadós, édes folyadék, nagyon jó, mert az édes íze kompenzálja az észter savasságát. Azonban hideg vízben jóval gyengébben oldódik mint a többi. A másik, amely egész évben használatos, az ethyl acohol. Ez hideg vízben is jól oldódik. Szóval itt nem érdemes szerintem spórolni, főleg hosszú túráknál nem. Az ethyl alcohol jelzés fel van tüntetve az üvegcséken, EA jelzéssel.
Aztán a folyékony összetevőkhöz sót is lehet adni, lehetőleg ne jódozottat. Ez egy kis ízet ad még neki.

Remélem mondtam valami újat és használhatót


Ferenc2011-04-26 21:40
Ajaj, na erre befizetek :)
dakkdakkProfil 2011-04-25 23:02
Tecsi&Ada!  Azok a hatalmas szentpali potykak bojlira v. kukoricara jottek?
Técsi2011-04-26 09:33
 Bojlira jottek. Szentpalon meg nem lattam senkit igazi "allatot" fogni sajnos, ezt  profi horgasz is igazolta.
macikamacikaProfil 2011-04-16 22:23
Tévedés, azt hittem hogy a gasztropeca oldalon vagyok
Técsi2011-04-18 23:03
 :)) nem vagyok en szakacs, Szakats Geza ;))
macika2011-04-16 22:24
BOCSI
macikamacikaProfil 2011-04-13 22:04
Remélem valami zamatos tavaszi finomság, könnyen elkészíthető.  
Levente2011-04-13 22:59
En azmondoja vagyok ,hogy ezen a zimankos idoben a palinkaskukoeica meglebegtetve jo megoldas lenne
Ferenc2011-04-13 22:17
Ejsze a halak elől a bojlit ne fald fel
dakkdakkProfil 2011-04-13 21:27
Tecsi. Mi lesz a Hetvegi menu???
szakács2011-04-15 21:52
Szerintem egy jo harcsa porkolt Jozsi modra. Egy jo kis szilva palinkaval szinezni,
jo etvagyat minden horgasz kedvelonek.
dakk2011-04-14 13:21
A szokasos "titkolozas" ?
Técsi2011-04-14 11:05
 Nem lesz nagy buli, kevés kaja, apro falatok a hajszálelőkén, aromával bőségesen locsolva. De ez TITOK! :))
Vissza

Nyelv

  • HU
  • RO

Horgászat

Horgászat a Duna-deltában

Partnereink

Erdélyi Nimród Erdélyi Horgász Energofish Zetavárpanzió Vadászaterdélyben Central and Eastern European Fly Fishing
Vizpart.ro © 2019 Minden jog fenntartva. Programozta: Maxweb